Tondiraba õietolmuanalüüs näitas inimtegevuse järsku kasvu 2800–2900 aastat tagasi. Selline oluline muutus toimus mitmete asjaolude kokkulangemise tõttu.

Esiteks sundis inimesi jahinduselt ja kalastuselt põllundusele üle minema kliima järsk jahenemine, sest lumerohked talved vähendasid metsloomade liigikust ja arvukust.

Tondiraba ja Pirita jõe ääres loodi esimesed põllud

Samas sobis viljakas ja kergesti haritav loomuld hästi algeliseks põllunduseks. Pirita jõe poolsetel aladel, samuti Tondiraba äärsetel aladel ning mujalgi oli huumuskiht paks ja põllunduseks soodne. Selleaegne põhjavee tase tagas põldudele hädavajaliku niisutuse ka põuastel aegadel. Põlluharimist edendas ka kohalikust järve- ja soomaagist valmistatud tööriistade kasutuselevõtmine. Muide just Lasnamäe loopealsetel aladel asusid Eesti vanimad põllud. Need alad olid varajasel rauaajal (1900–2600 aastat tagasi) põlluharimise üks põhjapoolsemaid piirkondi kogu maailmas.

Kihelkondade liitumine viis suurte keskuste tekkimiseni. Üheks suuremaks keskuseks kujunes tänapäeva Lasnamäe territooriumil asuv Iru linnus. Linnuse tähtsust tõendab asjaolu, et sellesse piirkonda koondusid teed erinevatest Eesti piirkondadest. Alles 11. sajandi alguses loovutas Iru oma positsiooni Toompea linnusele. Võimalik, et Iru linnuse mahapõletamine oli seotud ühe järjekordse Vene rüüsteretkega.

Jüriöö ülestõus tuuris Sõjamäe kandis

Eestlased ei ole kunagi leppinud võõramaa vallutajatega. Jüriöö ülestõusu olulised lahingud toimusid Sõjamäe piirkonnas. Paraku on sellest võitlusest meie kasutada ainult võõraste poolt koostatud ajalugu, mis on läbinähtavalt tendentslik. Ilmselt oli eestlaste vastupanu märksa jõulisem, kui kroonika seda kajastas.

Lasnamäe osutus ka keskajal majanduslikult soodsaks alaks. Põhjuseks oli lähedus rikkale kaubalinnale.

Ehitustegevus Tallinnas vajas suurtes kogustes ehituskivi ja lupja. Lasnamäe paas oli kõige kergemini kättesaadav ja seega ka odavaim ehitusmaterjal. Kirjalikes allikates nimetatakse esmakordselt Lasnamäed nimede Lakederberge (1370, 1371, 1372), Lakeder berghe (1370, 1372), Lakerberghe (1372), Berc (1372), Bergh (1372) ja Berghe (1372) all. Omaette peatükk Lasnamäe ajaloos seondub sealsete kiviraidurite tegevusega.

Hiigelrikas Väo sepp Mayken

Tänu suure turu lähedusele oli Lasnamäe piirkond soodne ka põllumajanduse seisukohast. Mitmed talupojad said tänu kaupade müügile küllaltki jõukaks. Üks selliseid oli 1550. aastal surnud Väo sepp Mayken, kelle pärandiloetelus oli 12 lehma, 14 noorveist, 8 vasikat, 5 härga ning veel 1 härg kellegagi kahasse, 5 hobust, 2 varssa, rohkesti ehteid ja majasisustust. Väo küla ühele talule kuulus 1551. aastal 7 hobust, 8 härga, 12 lehma, 4 vasikat, 6 siga, 3 lammast ja 2 kitse.

1860. aastate algul võis Lasnamäe veerul näha rohkesti ümberkaudsete külade talupoegi, need olid oma varanatukese maha müünud ning ootasid koos perega prohvet Maltsveti “valget laeva”. See laev jäi tulemata, kuid meeleheitele viidud talupoegade vabaduse aade oli rahvale mõistetav. Mitte juhuslikult ei ole kõik Eesti reisilaevad tänapäeval värvitud valgeks.

Eesti jalgpall sündis Lasnamäel

Lasnamäe oli Eesti jalgpalli sünnikodu. 6. juunil 1909. aastal toimus siin meeskondade Merkuri ja Meteori vahel jalgpallimatš, mida peetakse Eesti jalgpalli sünniajaks.

1913. aastal koostas kuulus Soome arhitekt Eliel Saarinen Tallinna planeerimiskava. Selle järgi pidi Lasnamäe piirkonnas tekkima Ida eeslinn, milles oli ette nähtud korterid jõukamatele kodanikele. Linnaossa pidid tulema Ooperi väljak koos uhke ooperiteatriga, Muuseumi väljak, mille ääres pidi olema ka linnamuuseum. Kolmanda väljakuna kavatseti rajada Lasnamäe väljak koos elegantse Idavaksaliga. Uhked plaanid jäid kõigest plaanideks, sest algas I maailmasõda.

Lasnamäe ajalugu kujutab endast sadu analoogilisi ladestusi. Oma juurte otsimisel leiavad lasnamäelased palju huvitavat ning harukordset, mis teeks au igale linnaosale. Kui veidi fantaseerida, siis miks ei võiks Lasnamäel olla oma linnaosa muuseum, kus oleks palju eksponaate, kus kohalikud elanikud saaks hea ülevaate linnaosa minevikust ja kuhu sageli korraldatakse Lasnamäe koolidest ekskursioone.