„Lasteaia eelarvelistest vahenditest meil ventilatsioonisüsteemi väljaehitamiseks raha ei jagu,” sõnas Tallinna Jaan Poska lasteaia juhataja Helve-Annela Õisma. Seetõttu otsustas juhataja, olles asja ka hoolekoguga arutanud, vajaliku summa kokkukorjamiseks – mis jääb laekunud hinnapakkumisi arvestades

10 000 ja 30 000 krooni vahele – pöörduda lapsevanemate poole. „Annetused on ametlikult lubatud ja korjandusi tehakse praegustes majandusoludes mit­metes lasteaedades,” viitas juhataja levinud praktikale korjata raha näiteks muusika- või inglise keele õpetaja palgal hoidmiseks. Näiteks Viimsi Piilupesa lasteaed kogus vanematelt raha mänguväljaku jaoks ja korraldas selleks heategevuslaada.

Amet: see pole avarii

Hallituse vastu on lasteaed juhataja sõnul võidelnud juba mitu aastat, seinte pesemine ja värvimine paraku ei aita. Juhataja väitel on lasteaed ventilatsiooni­süsteemi väljaehitamiseks varem haridusametilt raha taotlenud, kuid saanud eitava vastuse. „Lisaks on sel talvel olnud vaja korduvalt jääpurikaid tõrjuda, siis oleme abi saanud sponsoritelt,” viitas juhataja.

Haridusameti info peaspetsialist Leini Jürisaar sõnas, et lasteaed pöördus nende poole sü­gi­sel, kuid möödunud aasta lõ­pus oli võimalik teha vaid hädavajalikke kulutusi. „Antud juhul ei olnud tegemist avariiolukorraga,” ütles Jürisaar. Üldiselt rahastatakse pisiremonte asutuse eelarvest. „Sel aastal on võimalik uuesti meie poole pöörduda,” öeldi ametist.

Eesti haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik sõnas, et on lubamatu sellistele kommunaalprobleemidele rahastus otsimata jätta. Kohalik omavalitsus peaks oma suhtumist muutma,” leidis Rondik.

Hallitus on laialt levinud probleem

••    Hallitusega on võidelnud teisedki lasteasutused, näiteks Tartu kesklinna lastekeskus  ja Haljala lasteaed Lääne-Virumaal, kus lasteaia võimlemissaali seintel ja põrandatel tuvastati ulatuslik niiskusest tekkinud hallitusseente kahjustus.

••    Üks värskemaid hallitusjuhtumeid pärineb Viimsi vallast, kus Toomas Toolile kuuluvas Esmari hoones asuvasse Piilupesa lasteaeda tekkis hallitus. Nüüd on Piilupesa sealt välja kolinud. Lasteaias läbi viidud Tallinna tehnikaülikooli teadlaste uuring näitas, et ruumides leidub mitmes kohas hallitust, mis võis laste tervisele halvasti mõjuda. Lasteaia sanitaarne seisukord pani inimesed köhima ning halvemal juhul võib neil välja areneda ka astma.

••    Tallinna linna omandisse kuuluvatest hoonetest näris hallitus üht Erika tänava munitsipaalmajadest, kus elanikud ei saanud probleemi lahendada ka korteriühistu loomisega, kuna maja kuulub linnale.

••    Eesti korteriühistute liidule laekub kaebusi hallituse kohta iga päev. Ventilatsiooniprobleem kipub esile kerkima renoveeritud nõukogudeaegsetes majades, kus soojustamiseks suletakse kõik praod ja niiskus ei pääse enam ruumist välja.