Ajavahemikul 28. aprill kuni 3. mai pidasid maksu– ja tolliameti uurimisosakonna narkotalituse ametnikud koostöös DEA (Ameerika Ühendriikide narkovastase võitluse agentuur) ja Läti õiguskaitseorganitega (politsei, toll) pikaajalise jälitustöö tulemusena kinni kaheksast isikust koosneva kuritegeliku grupi, kelle tegevuseks oli rahvusvahelisel tasandil narkootiliste ainete salakaubavedu, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Kinnipidamisel võeti isikutelt ära 7,8 kg ülipuhast kokaiini, mille väärtuseks oleks olnud üle 23,4 miljoni krooni.

Riigiprokurör Helga Aadamsoo sõnul toimetati narkootiline aine Eestisse meie territoriaalvetes viibinud välisriigi lipu all sõitnud kaubalaevalt väikse paadiga Eesti randa ja seda asuti edasi toimetama.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja uurimise alal Margus Noormaa ütles, et kättesaadud narkootilist aine oli plaanis edasi toimetada teistesse Balti riikidesse. „Tegemist oli kõrgekvaliteedilise kokaiiniga, mille väärtus tänaval müües oleks olnud üle 23,4 miljoni krooni. Suure tõenäosusega on narkootiline aine pärit Lõuna–Ameerikast.“

Samuti osutasid suurt kaasabi õnnestunud operatsiooni läbiviimisel Eesti Piirivalve ja politsei.

Kohtu poolt on vahi alla võetud 6 isikut, kellest 3 on Läti ja 2 Leedu kodanikud ning 1 kodakondsuseta alalist Läti vabariigi elamisluba omav isik.

Kriminaalmenetlus on alustatud karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslik käitlemist grupi poolt (KarS § 184 lg 2 p 1) ja narkootilise aine toimetamist eest üle Euroopa ühenduse tolliterritooriumi piiri ja riigipiiri grupi poolt (KarS 392 lg 2 p 2).