Öise laulupeoga “(m)ärkamise aeg” tähistatakse 19. augustil lauluväljakul 20 aasta möödumist nn laulvast revolutsioonist ja legendaarsetest öölaulupidudest.

Erinevalt laulupeost, kus laulukaare all seisvad koorid laulavad ja lauluväljakule kogunenud publik valdavalt kuulab, moodustab üle poole maratonkontserdist ühislaulmine.

President peab kõne

Lauluööl vaadatakse muusika kaudu tagasi Eesti Vabariigi 90 aastale. Kolme tunniga võetakse läbi ajavahemik ärkamisajast ärkamisajani ehk koidust koiduni, alustades Mihkel Lüdigi “Koidu” ja lõpetades Tõnis Mäe “Koiduga”.

Südaööks saab lauldud ja räägitud, kuidas asjad olid, ning piduliste ette astuv president Toomas Henrik Ilves peab tulevikku vaatava kõne. Seejärel on programmi järgi käes nn laulva revolutsiooni laste ja taasiseseisvumise aeg. “Täiesti kindlasti astuvad lavale lauljad, keda tunneme 20 aasta tagant, ning kõlavad “Tere, perestroika” ja “Ärkamise aeg” ja Alo Mattiiseni laulud,” ütles öölaulupeo peakorraldaja Margus Kasterpalu. Tema sõnul pole parimagi tahtmise juures võimalik taastada tollast vaimsust, spontaansust ega meeleolu, ent õnneks “pole meil vaja iga 20 aasta tagant üritada end vabaks laulda”.

Kasterpalu ütles, et pigem on ühislaulmise mõte meenutada, et ”meie seas on neid, kellele meeldib rokk, koorilaul või punk, aga need kõik oleme meie”. “Minu inimesed, nagu ütleb Chalice,” rääkis ta. “Et meie hulgas räägitakse mitmes keeles, tuleb öölaulupeole koorilauljaid, kelle koduseks keeleks on vene keel, ning üles astub Narva ansambel Avenüü.”

Osalejad selguvad juuli alguseks. “Meil on vabatahtlik kontsert ja esinevad kõik need, kes saavad endale seda lubada, et ei küsi täit honorari,” selgitas Kasterpalu. Peale artistide on läbirääkimised pooleli ka kooride ja dirigentidega.

Kes lauluväljakule tulla ei saa, võib päikeseloojangul algavat öölaulupidu otseülekandena jälgida riigitelevisioonist. Kui linnavalitsus annab loa, kaigub laul Lasnamäe nõlval kella kolmeni öösel. Peole pääseb tasuta, ohutuse huvides väravates seisvate turvameeste pilgu alt läbi.

1988. aastal osales sada tuhat inimest

•• 1988. aasta juunis toimusid lauluväljakul poolspontaansed nn öölaulupeod, kuhu tipphetkedel kogunes isamaalisi laule laulma üle 100 000 inimese.

•• Öölaulupidu on osa vabariigi 90. aastapäeva tähistava aasta üritustest, mis augustis on pühendatud eksiili, vastupanu ja iseseisvuse taastamisele.

•• Kultuuriministeeriumi avalike suhete nõunik Katrin Arvisto ütles, et öölaulupeo algne eelarve on korduvalt terase pilguga üle vaadatud, ent lõplikku summat on vara öelda.

•• Otsi lisainfot aadressidel www.nlib.ee/88997 ja www.eesti90.ee.