Transpordi ametiühingusse kuuluvad lennumehaanikud, kes Tallinna lennuväljal töötavad, on oma tööandjalt, AS-ilt Air Maintenance Estonia nõudnud palgatõusu möödunud aasta novembrist alates ning peavad läbirääkimisi viljatuks.

Lennumehaanikute usaldusisiku Toomas-Tanel Tõugjase sõnul soovisid töötajad üle mitme aasta oma põhipalga tõusu keskmiselt 40 protsenti, kuid on nüüdseks läinud arvestatavatele kompromissidele.

AS Air Maintenance Estonia käis viimati välja oma palgasüsteemi: sama tööd tegevad töötajad võiksid hakata saama kahekordselt erinevat palka. “Tööandja tahtis teha lepingut ja tuua sisse lisatasusüsteemi, kus 2/3 palgast tuleks lisatasuna ja 1/3 põhitasuna,” selgitas Toomas-Tanel Tõugjas.

Praegu teenib litsentseeritud lennumehaanik 118 krooni tunnis, tööpäevad on Tõugjase sõnul keskmiselt 11,5–12 tundi pikad.

Lennuliiklust ei häiri

Lennuliiklust ei tohiks mehaanikute streik siiski häirida. “Põhimõtteliselt ei ürita me mõjutada Estonian Airi tööd. Lennud peaksid toimuma,” kinnitas Tõugjas. Siiski ei välistata, et probleemi jätkudes võivad lennumehaanikud kuulutada jaanuaris välja ka tähtajatu streigi, mis mõjutaks Tallinnast väljuvate lennukite graafikuid juba oluliselt.

Air Maintenance Estonial on pisut üle saja töölise, kellest pooled kuuluvad transpordi ametiühingusse.