Paunel helistas vanainimeste koduukse taga uksekella ja tutvustas end veemõõdikute kontrollijana. Heausksed vanainimesed lubasid Pauneli koju, kuid näilise veemõõdiku kontrollimise kõrval pani Paunel pihta ka korteriomanike rahakotid. Saak jäi pahatihti alla saja euro, kuid korra suutis ta vanainimeselt kätte saada 4700 eurot. Seda küll mitte rahakotist, vaid pangakaardilt – paroolid sai Paunel teada poodides PIN-koode piiludes.

1. juunil tutvustas Paunel end 75-aastase vanaproua Mustamäe teel asuva korteri ukse taga veemõõdikute kontrollijana ja haaras kaasa proua pangakaardi. Juba veerand tundi hiljem võttis ta proua arvelt välja 3100 eurot, mis oli päevalimiit. Järgmise päeva esimestel minutitel võttis kärsitu Paunel välja ülejäänud 1600 eurot.

Näited sellistest üritustest kuulduvad pidevalt politsei kõrvu. Viimasest ajast on teada juhtum Ida-Virumaalt, kus Sillamäel tutvustas seni tabamata kurjategija end postiljonina, kes tõi pensioni. Seejuures andis ta mitmele pensionärile võltsitud 200-eurose, millest palus ülejääv raha endale tagasi anda. Üks ohver seejuures petisele 100-eurose ka andis.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammelehe sõnul on politseil teateid veenäitude libavõtjate, vee kvaliteedi kontrollijate ja rahvaloenduse aegu libaloendajate kohta, kuid reaalseid ohvreid Lääne prefektuuri piirkonnas pole ette tulnud.

Inimesi hoiatatakse

„Oleme iga sellise info laekumise korral meedia kaudu inimesi teavitanud. Et inimesed alati küsiks töötõendit ja kui pakutavat teenust pole tellitud, siis pole ka vajadust võõraid oma elamisse lasta,” lausus Tammeleht.

Nii hoiatas ka Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse Lääne teenistuse vanem Jan Lants Pauneli tegutsemise ajal, et juhuslikku võõrast inimest pole mõttekas korterisse kutsuda, aga kui seda on tehtud, siis võiks tal silma peal hoida.

„Ka lahtisi uksi otsivate varaste meelissaak on esikukapile jäetud rahakott või mobiiltelefon, mistõttu pole selliseid esemeid mõistlik ukse kõrval hoida. Samuti tuleks uksi lukustatuna hoida siis, kui ise parasjagu korteris viibitakse,” rääkis Lants. „Vee, elektri või muude näitude kontrollija ei saabu enamasti ilma kutseta. Vähemalt ühistu kaudu peaks selliste käikude info ette teada olema.”

Paunel sai eile kõigi oma tegude eest karistuseks kahe aasta ja nelja kuu pikkuse vanglakaristuse.

Kuna kohus lahendas kriminaalasja lühimenetluses, siis kärbiti seda kolmandiku võrra. Nii et Paunel peab vanglas istuma kokku poolteist aastat. Samuti mõisteti talt välja kannatanute tsiviilhagid, sundraha ja kaitsjatasu.Sotsiaalamet soovitab kõigil jääda eakatele vanematele heaks lapseksTallinna sotsiaalameti juhataja Vahur Keldrima sõnul on kõige valusamaks pettuseks vanainimeselt eluruumi väljapetmine.

„Levinud skeem on selline, et leitakse mõni üksik eakas, keda hakatakse abistama. Alguses usalduse võitmiseks natuke abistataksegi, siis hakatakse rääkima oma suurtest probleemidest, milles eakas saaks aidata,” tõi Keldrima näite. „Niimoodi sätitakse ennast eakale inimesele hoolitseva, aga hädasoleva tütre rolli ja seda ära kasutades saadakse kinnisvara omanikuks. Mõne aja pärast abistamisest loobutakse. Nõutakse, et tegelikud lapsed paneks nüüdseks varatu eaka omal kulul hooldekodusse või võtaks enda juurde või et kohalik omavalitsus annaks talle üürile sotsiaalpinna ja hooldaks edaspidi ise,” rääkis Keldrima. „See peaks olema hoiatuseks, et me oma vanematele ikka headeks lasteks jääksime ega laseks seda rolli kaaperdada.”