IRL, Keskerakond, sotsid ja rohelised on kahtluse alla seadnud Jürgen Ligi juhitava rahandusministeeriumi arvutused, kui palju maksaks riigikogu valimiste eel parteide antud lubaduste elluviimine. Poliitikute arvates on ministeeriumi arvutustel kaks põhimõttelist viga. Esiteks on kõigi, välja arvatud Rahvaliidu ja Reformierakonna, lubadused piinliku täpsusega kirja pandud ja sealjuures väidetavalt ka kallimaks hinnatud, kui tegelikkuses lubaduste täitmiseks kuluks. Teiseks on ministeerium Reformierakonna lubaduste maksumust arvutades jäänud väga tagasihoidlikuks. Tagatipuks olla ametnikud ära unustatud kümneid väga kalleid valimislubadusi.

IRL-i esimees Mart Laar tõi esile, et tabelist on puudu näiteks Reformierakonna lubadus tagada kõigile ühisveevärgi kasutajatele aastaks 2013 puhas vesi või lubadus luua tulumaksuerinevus, mis võimaldaks vanemate maksed laste haridusfondi maha arvata vanemate tulumaksust. Kui uskuda IRL-i arvutusi, siis on nende ja teiste arvesse võtmata jäänud Reformierakonna lubaduste kulu koguni 1,1 miljardi eurot. Ka lubab oravapartei ehitada igale saarele sadama. Rahandusministeerium on hinnanud selle lubaduse maksumuse kahele miljonile eurole. Eestis on aga 1521 saart ja see tähendab, et Reformierakond peaks igale saarele suutma sadama ehitada 3200 euroga.

Rahandusminister Jürgen Ligi teatas eile, et ta ei soovita poliitikutel laiali jagada oma prognoose lubaduste maksumuse kohta, sest „need ei sisalda erilist tõde”. Pigem soovitas Ligi usaldada rahandusministeeriumi, sest nende arvutused pole mingi parteipoliitiline ettevõtmine. „Minu rolli nendes ar­vutustes pole,” lisas ta. Ka ministeeriumi asekantsler Ivar Sikk kinnitas, et arvutused on sõltumatud ja neid pole mõjutanud minister. Mõned lubadused on aga jäänud tabelisse tõesti kirja panemata. Näiteks Rahvaliidu miljardeid maksvad lubadused jäid kajastamata ajapuudusel. Reformierakonna paljusid lubadusi ei kajastatud seepärast, et „neid teeb erakond võimaluse korral”. Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor nöökis sellist lähenemist. „Reformierakonna valimislubaduste maksumuse arvutavad rahandusministeeriumi ametnikud võimaluste tekkides,” teatas Nestor.

Kahemõttelise lause tõlgendamise jättis ta aga iga lehelugeja enda hooleks. Sotside puhul on rahandusministeerium Nestori sõnul liiga teinud eriti täiendavaid tulusid väiksemaks hinnates. Näiteks astmelise tulumaksu tuludeks prognoosivad sotsid 160 miljonit eurot, ametnikud aga vaid 40 miljonit. Kõige enam peaks kõnealune analüüs sobima aga Rahvaliidule, kelle lubadusi on märkimisväärselt alahinnatud. Näiteks pole tabelis kajastatud lastetoetuse tõstmise, tasuta hambaravi ja ravimite käibemaksu kaotamise lubadust.