Eilse seisuga on Eestis sel aastal toimunud kokku 610 vigastatutega liiklusõnnetust, mis on 46 võrra vähem kui mullu samal ajal. Hukkunuid on tänavu 44, mis on seitsme inimese võrra rohkem kui 2010. aastal.

Maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu sõnul on liiklusõnnetuste arvu vähenemine seotud majandussurutisega. „Inimesed on ettevaatlikumad olnud ning on vähem sõitnud,” märkis Kasesalu. Ta lisas, et alates 2007. aastast on liiklussagedus pidevalt vähenenud. Nüüd aga võib Kasesalu sõnul esialgsel vaatlusel oletada, et enam inimesed raskeid aegu ei karda ja õnnetuste arv sageneb. „Väike erinevus selle aasta õnnetustes on see, et just juuni ja juuli on toonud rohkelt ühe juhi tekitatud autoõnnetusi, mis on ilmselgelt põhjustatud vale kiiruse valikust,” rääkis politsei- ja piirivalveameti juhtiv korrakaitseametnik Riho Tänak.

Kontroll on peamine

Tänaku sõnul on kiiduväärne, et tänavune jaanipäev möödus inimohvriteta. „Juuni teisel poolel ehk jaanipäeva aegu juhtus küll 21 õnnetust, milles sai vigastada 33 inimest, kuid pikad pühad ei toonud sel aastal ühtegi hukkunut,” rääkis Tänak. „Mine nüüd võta kinni, kas Kuku raadio selge grupijuhi kampaania on mõjutanud liiklust positiivselt, aga seda me loodame – et see mõjutab inimesi. Praegu käib maanteeameti kampaania õige sõidukiiruse valiku kohta ja loomulikult teevad ka politseinikud pidevat liiklusjärelevalvet.” Ta lisas, et kui piirkiirusest kinnipidamise kampaania mõjutab kas või üht inimest, on see juba hea tulemus.

Tänaku sõnul on 1990. aastate algusest saati olukord liikluses siiski aasta-aastalt paranenud. „Ka lätlased räägivad, et Eestis on liikluspilt rahulikum,” tõi Tänak näite ja ütles, et rahulikuma liikluse

taustal paistavadki mõned joobes juhtimised ning suured kiiruseületamised rohkem silma.