Tavapäraselt käib linnavõim avamas monumente või suurrajatisi, nagu patriarh Aleksius II mälestusmärk. Napilt aasta enne kohaliku omavalitsuse volikogu valimisi tundub märkimisväärse sündmusena ka uute prügikastide paigaldus. Vähemalt nii arvab Pärnu maantee viadukti parkla kõrval asfaltplatsil seisev mitmekümnepealine seltskond, kelle tähelepanu keskmes on kolm värvilist prügikonteinerit.

Prügikastide kõrval seisab trobikond helkurvestides ja seljakottidega koolilapsi. Kaugemalt jälgib olukorda ontlik seltskond linnaametnikke. Mõni üksik möödakäija peatub. Kõlaritest kostab, et Hendrik Sal-Saller peab ennast Kalamaja kauboiks.

Korb ja lapsed

Järsku muusika vaikib ja mikrofoni juurde astub Tallinna Kesklinna vanem Mihhail Korb. Kõlab küsimus noortele valijatele: milleks on küll siin need värvilised tünnid? Lapsed vastavad kooris, et prügi jaoks. Korb küsib, kas lastele meeldivad need konteinerid. Vastuseks annab lahke publik helehäälse „jaa”. Kõrvalt toetavad neid vastamisel õpetajad ning kaks karvast maskotti.

Seejärel tuleb praktiline osa. Karbist ilmuvad üksteise järel õppematerjalid. „Küsime laste käest kohe, kuhu läheb paber! Mida konteinerisse panna ja mida mitte panna? Te ju teate, et näiteks rosolje ei käi pudelitega kokku,” kostab kõlaritest reibas meeshääl. Kommentaator suunab ja Korb näitab samal ajal, kuidas pudelilt kork maha keerata. Näpunäiteid jälgivad lapsed on pidanud taanduma konteinerit piiravate fotograafide ees.

Tallinna ühisgümnaasiumi õpetaja Helle Taks hoiab oma õpilastel valvsalt silma peal. Avamisele on tulnud kõik 26 esimese klassi rüblikut, kes jooksevad ringi ja trambivad jääd tükkideks. „Mõtlesime, et tore vaheldus. Tulime kogu klassiga tundide ajast,” naeratab õpetaja. Sealsamas liituvad lumesõjaga ka Tallinna humanitaargümnaasiumi venekeelsed õpilased.

Poole tunniga saab kohustuslik kava läbi. Õpetajad suunavad lapsi roheliste telkide poole. Agaramad rabavad laudadelt marmelaadikomme. Pensionärid tõdevad vestlushoos kahetsusega, et muidu aktiivsed Uue Maailma noored jätsid üritusele tulemata. „Aga kringel on küll hea!” nendib naispensionär. Tema kaaslane noogutab. Kõlarist laulab Ines, et suvi on veel ees.



AVAMISED

Traditsiooniline tegevus

- 9. oktoobril avati samasugune värviliste prügimahutite trio pidulikult ka Kristiine linnaosas.

- Esines Kristiine gümnaasiumi poistekoor, jagati helkureid ja suupisteid.

- Tookord näitas Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu, kuidas jäätmeid sortida.

- Uusi pakendikonteinereid tuleb MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsiooni eestvedamisel üle Tallinna 50 kohta. Igas pakendite kogumiskohas on kolm konteinerit: kollane segapakenditele, roheline klaastaarale ja sinine paberi või papi jaoks.

- Projekti „Pakendipunktide konteinerkogumise laiendamiseks Tallinnas” kaasrahastas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.