Linn aga kinnitab, et taksopeatuse otsustuskorras rendile andmine oli korra säilitamiseks vajalik.

Teisipäeval sai läbi aastapikkune leping, mille alusel tohtisid Viru tänaval reisijaid oodata vaid Tulika takso autod. Seaduse kohaselt pidanuks linn uue rendilevõtja leidmiseks korraldama konkursi, kuid seda pole tehtud.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas on varem kinnitanud, et kuigi Tulika Takso on Viru tänava taksopeatuses hästi hakkama saanud, tuleb siiski uus konkurss korraldada, sest seda nõuab linnavara üürile andmise kord.

Ometi uut konkurssi pole. „Uue konkursi korraldamine on viibinud, kuna kohtumentlus on arvatust kauem kestnud,“ selgitas Tallinna transpordiameti jurist Talvo Rüütelmaa Päevaleht Online’ile. Linna ja taksojuhtide liidu vaheline kohtuasi käsitleb linna õigust taksopeatust üldse ühele konkreetsele ettevõtjale rendile anda. Esimese astme kohus on linna kasuks otsustanud, nüüd on asi ringkonnakohtus. Senikaua aga linn uut konkurssi korraldada ei saa.

Selge aga on see, et 28. septembril lõppes Tulika takso kehtiv rendileping. Sellest, mis edasi peaks saama, lähevad taksojuhtide ja linna arvamused lahku.

Linn: andsime koha Tulikale, sest nemad tagavad korra

Linnavalitsus sõlmis 28. septembril otsustuskorras ajutise lepingu Tulika taksoga, mis saab nüüd endistel tingimustel taksopeatuses edasi tegutseda. Talvo Rüütelmaa sõnul otsustati kalli kilomeetrihinnaga Tulika Takso kasuks sellepärast, et nende pakutav teenus on kvaliteetne. „Üks eesmärk oli see, et kord oleks majas ja nemad on seni suutnud tagada kvaliteedi ja selle, et inimeste jaoks on taksod olemas. Antud olukorras oli optimaalne teha Tulika taksoga ajutine leping,“ selgitas Rüütelmaa. Kui kaua ajutine leping kestab, pole teada, sest kohtuveskid jahvatavad omasoodu.

MTÜ Eesti Taksojuhtide Liit seevastu leiab, et kuniks kohus taksopeatuste üürileandmise küsimuses otsust langetanud pole, peaks kõik taksofirmad saama Viru peatust kasutada. Veelgi enam – taksopeatuse vaikselt ja ilma konkursita rendileandmine on nende hinnangul seadusevastane.

Taksojuhid: kõik peaks saama võrdselt teenust pakkuda

„Olen seisukohal, et kuna üürileping Viru tänava taksopeatuse kasutamiseks oli sõlmitud üheks aastaks ning tähtaeg lõppes 28. septembril, siis alates eilsest kasutab AS-il Tulika Takso Viru tn taksopeatust õigusvastaselt,“ ütles Taksojuhtide liitu esindav advokaat Raul Ainla. „Juhul, kui Tallinna linn on (…) AS-iga Tulika Takso üürilepingut pikendanud või sõlminud nendega uue lepingu ilma avaliku enampakkumise läbiviimiseta, siis on tegemist ilmselgelt õigusvastase (tühise) lepinguga. Tegemist on olukorraga, kus kõik Tallinna taksojuhid on õigustatud Viru tn taksopatust kasutama,“ lisas ta.

Esialgu pole taksojuhtide liit veel otsustuskorras lepingu vastu siiski midagi ette võtnud.

Mäng käib üle väiksemate tegijate peade

Sõbra Takso juhi Mart Palmi sõnul ei ole tema firma Viru taksopeatuse otsustuskorras rendile andmise suhtes pead vaevanud, sest ei tunne koha vastu rahalistel põhjustel huvi. Nimelt on 155 ruutmeetri suuruse pindalaga Viru tänava ja Viru väljaku taksopeatuste üür 21 000 krooni kuus.

 "See on meie jaoks veidi liiga kallis koht," nentis Palm. "Tulika, millel on üle 200 auto, saab seda endale lubada, aga meile käib veidi üle jõu," lisas ta.

Lisaks peatuse korrashoiule on Viru tänava peatuses tegutseval taksofirmal kohustus tagada, et kogu ööpäeva vältel on autod ootel või siis saabub auto peatusse 10 minuti jooksul.