“Kõige rohkem räägitud variant on praegu see, et SL-Bussiliinid võiks olla Tallinna Autobussikoondise allhankija,” ütles abilinnapea Toivo Ninnas. Tema sõnul tegi sellise ettepaneku kolmapäeval SL-Bussiliinid ise ning bussifirma on valmis linnavalitsuse nõusoleku korral linna vastu algatatud kohtuasjast loobuma.

SL-Bussiliinid nõuab kohtu kaudu ühistranspordiliinide teenindamise ettevalmistamiseks kulunud raha hüvitamist, summa küünib 100 miljoni kroonini.

Ninnase kinnitusel on SL- Bussiliinide ettepanek mõistlik, kuna siis poleks Tallinna Autobussikoondisel (TAK) vaja teha teatud liinidel kulutusi uute busside ostmiseks. “Meie isu ei ole mööda kohut käia,“ kinnitas Ninnas. “Samas käivad alles läbirääkimised ja kindlat lubadust me bussifirmale andnud ei ole.”

SL-Bussiliinide nõustaja Tommy Biene sõnul jääb otsustamine järgmisele nädalale. “SL- Bussiliinid on endiselt huvitatud reisijateveost,” kinnitas ta.

TAK-i juhatuse esimees Mati Mägi ütles, et ametlikult ei ole ta saanud teavet SL-Bussiliinide kavatsusest asuda tööle TAK-i allhankijana. “Kõik oleneb hinnast, millega nad kavatsevad reisijaid vedama hakata,” lausus Mägi.

Järgmisel nädalal peab SL-Bussiliinid välja ostma Scania Eestilt tellitud 15 uhiuut bussi, mille kogumaksumus on 34,2 miljonit krooni. Lisaks kavatseb firma soetada Scanialt ka 15 vanemat bussi, neist igaüks maksab ligi 700 000 krooni.

“Kui firma õigeaegselt busse välja ei osta, rakenduvad lepingutrahvid,” lausus Scania Bus Nordicu müügijuht Priit Karjus. Eesti Päevalehe andmeil ulatuks leppetrahv enam kui kahe miljoni kroonini.

“Usume, et nad on võimelised bussid välja ostma, kuna seni on firma väga korrektselt käitunud,” lausus Scania Eesti juhatuse esimees Janno Karu. “Nad on ka kinnitanud oma soovi bussid välja osta.”

Firmat SL-Bussiliinid esindava advokaadibüroo Hedman Osborne Clark Alliance jurist Kalle Pedak lausus, et on optimist ja loodab, et bussifirma veab peagi Tallinnas reisijaid. “Läbirääkimised on küll pooleli, ent usun positiivsesse tulemusse,” ütles ta.

Linnavalitsus katkestas SL-Bussiliinidega möödunud aasta alguses sõlmitud lepingu 27. septembril. Toonane linnapea Tõnis Palts leidis, et firma omanikering on läbipaistmatu ja seetõttu ei ole mõistlik sõlmida firmaga viieaastast ja umbes 350 miljoni krooni suurust lepingut.

SL-Bussiliinid pidanuks hakkama teenindama Väike-Õismäe 13 liini ning kavade kohaselt toonuks nad sõitma ligi 90 bussi.