„Ootame võimekat, visiooniga arendajat. Kui tuleb rohkem pakkujaid kui üks, oleme väga rõõmsad,” kirjeldas ligi 12 hektarile välja kuulutatud enampakkumise seisu Tallinna linnavaraameti projektijuht Mart Miidu. „Oluline on, et piirkond saaks korrastatud ja muutuks turvalisemaks.”

Pakkumise tähtaeg kukub 26. juuni hommikul kell 10 ja võimalike arendajate leidmiseks on linn pööranud pilgu piiri taha – Eesti suursaatkonnas Helsingis korraldati infopäevad ja Rootsis Alingsåsis toimunud ehitusmessil infotunnid. Samuti on Kopli liinide arendusprojekti tutvustavad materjalid edastatud EAS-i esindajatele välismaal ja rahvusvahelistumise divisjonile, välissaatkondadele Eestis ja Eesti saatkondadele välismaal. Enampakkumiste reklaame on ilmunud ka naaberriikide päevalehtedes.

Detailplaneeringu kohaselt moodustatakse 35 292 m² suurusele alale 59 kinnistut, millele seatakse hoonestusõigus 99 aastaks. Sinna on võimalik ehitada kuni viiekorruselisi korterelamuid kokku 277 korteriga, lisaks 38 ühepereelamut. Pakkumise alghind on 56 miljonit krooni ja kinnistute hoonestamise täht­aeg viis aastat valduse üleandmisest. „Selle aja möödudes peaks projekt kindlasti olema valmis või vähemalt lõpusirgel,” märkis Miidu.

Linnavaraameti juhataja Einike Uri rääkis, et objektil on käidud Hollandi, Soome ja Vene kapitali esindajatega. Ta lisas, et huvilisi käib projektiga tutvumas ka iseseisvalt. „Praeguse seisuga ei saa avalikustada, kas ja millised pakkumised on meile laekunud, kuna protsess on alles pooleli,” märkis ta.

AS-i Skanska EMV kinnisvaraarenduse divisjoni projektidirektor Andres Aavik möönis, et suurkontsern on enampakkumise tingimused välja võtnud, ent pakkumisel osalemist veel kinnitada ei soovinud.

Aaviku sõnul näeb firma Kopli liinide arenduses perspektiivikat projekti. Samal ajal seadis ta küsimärgi alla hoonestamise viieaastase tähtaja. „See on arendajale kohustus ja praeguses turusituatsioonis võiks aeg olla pikem.” Aavik ütles, et linnal on ala arendamisega kiire,  kuid ta tunnustas ka projekti turustamist välismaal. „Samuti on positiivne, et linn on endale võtnud kohustuse viimastele liinide elanikele elamispinnad leida,” lisas ta.

Planeeringut muuta ei saa

Eeldatava pakkumiste hulga suhtes oli Aavik ettevaatlik.

„Oleksin ääretult üllatunud, kui linnale tuleks kolm või enam pakkumist,” märkis ta. Kriitikana tõi ta esile, et poolteist kuud on rahvusvaheliseks enampakkumiseks liiga lühike aeg.

Tallinna linna üldplaneeringuga on üheks arengu põhisuunaks määratud linna avamine merele ning mere ja linna sidemete taastamine. Peale korter­elamute ehitamise on Kopli liinide ala planeerimise põhiüles­anne avaliku pargi- või puhkeala loomine, kuhu on lubatud ehitada ka väiksemaid spordi- või puhkeehitisi.

Samuti on vähe tõenäoline, et muudetaks juba kehtestatud detailplaneeringut, mis valmis Europan 5 arhitektuurikonkursi võidutööd aluseks võttes. Selle autorid on noored Soome arhitektid Tampere tehnikaülikoolist. „Kehtestatud planeering on enampakkumise väga oluline tingimus ja seda muuta ei saa,” ütles projektijuht Mart Miidu. Miljööväärtuslike hoonete säilitamise või lammutamise kohta planeering aga otsest vastust ei anna, iga hoone kohta tuleb teha eraldi ekspertiis.