Sel nädalal tekkis linnavalitsuses idee eraldada LED-valgustite katsetamiseks tänavajupp, kus pakkujad saaksid ühe aasta jooksul oma tooteid tutvustada ning linn omakorda pikema perioodi vältel hinnata lampide tõhusust, hooldus- ja muid kulusid.

LED-lampide tootjate ja edasimüüjate kinnitusel on võrreldes naatrium- ja elavhõbedalampidega võimalik säästa 50–80 protsenti energiast. Boroditš märkis aga, et linnal on mõned kogemused, mis näitavad, et LED-lampide hooldamine on kallis ja hind kokkuvõttes palju odavam ei tule. „Tahaksime näha, kui efektiivseks LED-tänavavalgustus reaalsuses osutub,” lausus ta.

Kuhu katsetänav täpselt tulema peaks, abilinnapea veel öelda ei osanud, aga pakkus ühe võimaliku variandina Kalamaja. Aastapikkuse katsetamisega loodab linn alustada eeloleval suvel. „Pärast seda teeme korraliku finantsmudeli ja vaatame, kuhu poole edasi minna,” lisas Boroditš.

Katsetatud on varemgi

Uue valgustusega tänav pole Tallinnas siiski päris esimene katsetus LED-tehnoloogial põ­hi­nevate lampidega. Näiteks Nõmmel hakati neid Nõmme Ema pargi ja Jaama tänava valgustamiseks kasutama juba 2008. aastal.

Tallinna kommunaalamet on LED-valgustid katseks paigaldanud ka Rahumäe tee tunneli ja Nõmme turu vahelisele kergliiklustee lõigule. Katsetamiseks valiti üks külma ja kolm sooja valgusega tänavalampi ning võrdluseks ka kaks naatriumvalgustit ja kolm metallhaliidvalgustit.

„Huvitav on märkida, et külma ja sooja valgustusega LED-valgustite katsetamisel kaldus tavainimeste eelistus sooja ja inseneride eelistus külma poole,” rääkis Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra. Alguses esines ka tõrkeid, ent Vakra sõnul said kõik probleemid garantiiajal lahendatud. Mullu kasutati sama tehnoloogiat Nõmme turu parkla valgustamiseks. Vakra kinnitas, et linnaosa kogemuse kohaselt võimaldavad LED-lambid säästa vähemalt poole võrra.

Praegu valgustatakse LED-lampidega näiteks Jõhvi suusaradasid ja Rae valla ülekäiguradu, näidistänavad on Riias ja Stockholmis.

LED-valgusteid müüva ettevõtte Festing esindaja Sander Veanesi sõnul on Eestis praegu vast viis firmat, kes võiksid katses mõõtu võtta. Festing kavatseb tema sõnul kindlasti osaleda. „Meil on hea meel, et linn tahab eri pakkujaid võrrelda,” sõnas Veanes.

LED-lamp peab vastu üle kümne aasta

Hind alates 3000 kroonist

Alternatiiv pimendamisele

•• Praegu toodetavate LED-valgustite puhul on eeldatavaks elu­eaks juba üle 100 000 töötunni ehk vähemalt 11–12 aastat.

•• LED-tänavavalgustite hinnad jäävad olenevalt võimsusest 3000 ja mõneteist tuhande krooni vahemikku, kuid kasvava pakkumise tõttu peaks lampide hind edaspidi langema.

•• Mullu märtsis-aprillis eksperimenteeris Tallinn kokkuhoiu saavutamiseks pealinna öise pimendamisega: 18.–23. märtsini lülitati kolmeks tunniks enne päikese­tõusu välja kogu Tallinna tänavavalgustus. Kuue öö jooksul andis see 473 000 krooni kokkuhoidu.

•• Aprillist lülitati linnas välja ligi 5000 valgustit. Elektri hind tõu­sis toona ligi kümnendiku võrra ning osaks öötundideks valgustust välja lülitades lootis linn sääs­ta 12 miljonit krooni.