Linna ehituskontroll seiskas Kadriorus Köleri tänavale ebaseaduslikult kerkinud betoonelamu vundamendi lammutamise, et uurida vibratsiooni mõju naabermajale.

Kohtu teel Kadriorgu puitmajade vahele ebaseaduslikult kerkinud monoliitbetoonist elamu karkassi lammutamise õiguse saanud naabermaja elanike esindaja Alar Nurkse pole rahul, et üles võetakse kogu ehitis.

Köleri 2 majas elav Nurkse ütles, et nädalaga võttis lammutusfirma maha viiekorruseliseks kõrgunud betoonelamu karkassi ja sellega oleks võinud lammutamine ka piirduda, teisipäeval hakati aga üles võtma vundamenti.

Naabri sõnul häirib praegune tegevus elanikke. “Rääkisin eile lammutajaga ja tema jagas minu muret, aga oli pessimistlikum kui mina selles suhtes, et lammutus peatatakse,” ütles Nurkse. “See viimane meetripaksune betoon oleks võinud pinnale maha jääda. Olgu parkla või mida sinna ehitama hakatakse,” leidis ta.

Eelkõige on naaber pahane linnavõimu peale. “Linn on niisuguse hurraaga pannud asja käima, mida ta ei suuda korraldada,” leidis ta. “Võitleme vibratsiooni ja mõningate arenevate pragudega. Üha rohkem kardan, et midagi variseb kokku.”

Eile alarmeeris Nurkse linnaplaneerimisametit vundamendi ülesvõtmisega kaasnevast mürast ja vibratsioonist, mispeale kohale tõtanud ehituskontrolliosakonna juhataja Märt Ilus lasi lammutustööd seisma panna, kuniks selgub ohutus või ohtlikkus.

Töömeestel päev varakult läbi

“Ei oska vastata, kui kauaks tööd seisma jäävad,” ütles Ilus. Tema sõnul sõltub seisak sellest, kui kiiresti leiab lammutustööde projekti koostanud osaühing Acto Consult sobiva lahenduse.

Eile pärastlõunaks oli lammutusfirma Lustrum juhile Taavi Lassile selge, et ekskavaatorijuhid Jüri Nigul ja Ahto Korbe võivad tööpäeva lõpetada ning koju minna, sest töö jätkamise otsustamine võtab aega. “Meil on tellijaga leping, et võtame vundamendi üles,” ütles Lass.

Kärmemaks töötamiseks üüriti teisest firmast võimas ekskavaator. “Poolteist-kaks päeva läheks veel. Võime võtta ka väiksema masina. Naabritel on valida, kas teeme ebameeldivalt pikalt või lõpetame need piinad ruttu,” nentis Lass.

Seni töötati nii, et üks ekskavaator lõhkus hüdrovasaraga 80 sentimeetri paksusest betoonplaadist kamakaid ning teine ekskavaator purustas need.

“Ehitajaga on kokkulepe, et ta peab vastavalt kohtuotsusele kogu maja lammutama ja augu killustikuga täitma,” ütles arendaja Toonart Rääsk.

Lustrum võttis monoliitbetoonist maja karkassi maha möödunud nädalal.

Kaks korrust taheti säilitada

•• Mais taotles Köleri 4 arendaja osaühing Haveli Invest linnavalitsuselt õigust lammutada maja teise korruseni, võttes eeskujuks varem samas kohas asunud hoone kõrguse. Võim raporteeris, et täidab kohtuotsust ning pole ka teada, kas tulevikus plaanitav hoone tuleb vähemalt kahekorruseline ja sama mahuga.

•• Linnaplaneerimisamet teatas aprillis tehtud ettekirjutuses-hoiatuses arendajale, et maapinnaga ühel tasapinnal olev vundament ei saa rikkuda naabrusõigusi, “kuid samas võivad vundamendi lammutamistööd kõrvalasuvatel kinnistutel paikneva vara ehitustehnilist seisundit oluliselt kahjustada ja seada ohtu vara säilimise”.

•• Ehituskontrolliosakonna juht Märt Ilus nentis vundamendi lõhkumist kommenteerides, et omanikul on õigus oma vara hävitada.