Tallinn rajab järgmisel aastal Lääne-Tallinna keskhaigla juurde kainestusmaja, kus tervisehädadega, joobes inimesed on pidevalt meedikute järelevalve all.

Politsei toimetab 4000–5000 korda aastas kinnipidamiskambrisse välja puhkama mõne joobes või meelemürke tarvitanud inimese, keda tänaval ohustaksid kurjategijad või alajahtumine.

“Tegeleme üksikjuhtumitega ja nii võib juhtuda, et iga kümne tunni tagant on üks ja sama mees kainenemas,” ütles Põhja politseiprefektuuri korrakaitseosakonna politseidirektor Tarmo Miilits. Kainestusmajas on tugiteenustena kavas pakkuda humanitaar- ja sotsiaalabi ning anda psühholoogilist nõu.

“Palju tuuakse kainenema asotsiaale, kes on normaalse elurütmi kaotanud,” ütles Miilits. “Aga me kõik tahame, et meil kõnniks tänaval terved-normaalsed inimesed.” Spartalikesse tingimustesse saab ajutiselt majutada ka õnnetuses koduta jäänud pere.

Abilinnapea Taavi Aasa sõnul on tulevane kainestusmaja poolenisti meditsiiniasutus, mille rajamisel võetakse eeskujuks Helsingis kainestus nähtu. “Kainestusmajas on kaks blokki: poole moodustavad kongid, suures saalis on voodid neile, kes vajavad meditsiinilist jälgimist,” ütles abilinnapea. “Mõte on selles, et joobes inimesed ei jääks haiglasse, kus nad häirivad teisi.”

Kui palju 60-kohalise kainestusmaja rajamine maksab, pole linnavalitsuse nõuniku Urmas Aida sõnul veel võimalik öelda, sest numbrid on kokku löömata. “Kunagi räägiti viiest miljonist, aga iga aastaga on ehitus kallinenud,” nentis ta.

Ettevalmistused kainestusmaja saamiseks algasid 2002. aastal, mil vajadus selle järele linnavolikogus jutuks tuli. “Takistused on ette tulnud ja kohti on vahetatud,” selgitas Ait.

Kainenemine on tervisehäda

Abilinnapea Taavi Aasa sõnul on kainestusmaja rajamise mõte nüüd nii kaugel, et linn sõlmib koostöölepingu Lääne-Tallinna keskhaigla ja politseiametiga ning peatselt algatatakse detailplaneering. “Planeering ei käsitle ainult kainestusmaja, vaid terve Lääne-Tallinna keskhaigla arengut Paldiski maanteel,” märkis Aas.

Lääne-Tallinna keskhaigla juhatuse esimehe Boris Kirdi sõnul on küsimus aga niivõrd toores, et pole midagi kommenteerida. “Linnale on see objekt vajalik, kuidas ja kas ka meile, seda tuleb veel arutada,” ütles Kirt.

Kainestusmajaga tegelemiseks moodustatakse haiglajuhi sõnul vajadusel eraldiseisev firma, sest tegemist pole haigla tööülesandega. Linnavõimu vaatevinklist on kainenemine meditsiiniteenus, mille eest arvete esitamine pole mõistlik.