Tallinna haridusamet ostis tänavu Elionilt välja ligi 1300 arvutit, mis olid kolmeks aastaks pealinna 80 koolile renditud, kuid väljavahetamist vajavaid arvuteid on kaks korda rohkem.

“Meie rendilepingus oli kirjas, et kolme aasta pärast ostame arvutid välja või need korjatakse lihtsalt kokku,” rääkis Tallinna haridusameti üldhariduse osakonna vanemspetsialist Eve Aser. Nii ostis linn tänavu kahe miljoni krooni eest Elionilt välja arvutid, serverid ja muu tehnika. Tallinna ühisgümnaasiumi infojuhi Mart Arbo sõnul oli algselt plaanis rentimist jätkata, kuid tänavu uut rendilepingut ei tehtud.

“Oli ilus mõte maksta igal aastal väike osa ja uusi arvuteid juurde rentida, aga siis peaks see mõte ka töötama,” ütles Arbo. “Aga parem varblane peos kui tuvi katusel ehk pigem olgu need 2003. aastal soetatud arvutid kui üldse mitte. Kui linn poleks neid välja ostnud, siis oleks ühel hetkel arvutid tagasi võetud.”

Ajakohaseid arvuteid on vähe

Järgmisel aastal plaanib linn teha uue rendilepingu, et vanu arvuteid koolides veelgi vähendada. “Kool ei ole koht, kuhu tuua vanu arvuteid selle asemel, et neid ise hävitada,” ütles Aser. “Nüüd on koolides palju arvuteid ja paljud ei vasta üldse õppetööks vajalikele nüüdisaja tingimustele.”

Aseri sõnul on probleemiks vastavus tänapäevastele tingimustele. Nii tahaks ta edaspidi koolidesse hankida kineskoopmonitoride asemel lapsesõbralikumaid LCD-monitore.

“Võrreldes välja ostetud 1300 arvutiga on koolides kaks korda rohkem neid arvuteid, mis tuleks ära viia,” ütles Aser.

Tallinna Kristiine gümnaasiumis on infojuhi Risto Araku sõnul kaks arvutiklassi, neist ühes on kolme aasta eest renditud arvutid ning teises veelgi vanemad. “Tegelikult oleks üht klassitäit arvuteid veel vaja,” rääkis Arak. “Oleks hea, kui arvutid oleks uued, aga õnneks kontoritarkvaraga, mida õpilased peamiselt kasutavad, saab veel paar-kolm aastat kindlasti töötada. Õpetajatel on aastast 2000 arvutid, saavad ka hakkama.”