Järvik kutsus autojuhte üles ettevaatlikkusele nii teiste sõitjate kui ka jalakäijate suhtes. „Teed on ääretult libedad ja ohtlikud ning lumevallide tagant ei pruugi sõiduteele astuvad jala­käijad välja paista,” märkis ta.

Abilinnapea Deniss Boroditš lubas, et tuleval nädalal eraldab linnavalitsus linnaosadele lisaraha tänavakoristusfirmadelt lume äraveo tellimiseks. Üks suuremaid probleeme ongi nii autojuhtidele kui ka jalakäijatele tänavate kitsaks muutumine: enamjaolt on varasema kahe sõiduraja asemele jäänud üksainus, mis kujutab endast nii ebameeldivust kui ka liiklusohtu. Kuna samal ajal on paljud kõnniteed ahenenud kitsaks jalgrajaks või pole suurema sumpamiseta üldse läbitavad, kõnnivad ka jalakäijad autoteel ja püüavad endale sõitvate autode vahel ruumi leida.

„Koristamata hanged on kõige suurem probleem ja kui keegi vastu tuleb, siis ei jää üle muud kui tagurdada,” hindas olukorda kitsal Ravi tänaval parkimiskohta otsinud Merle. „On selge, et taevast langeva lumesaju vastu ei saa, aga siia talve jooksul kogunenud lume võiks linn kindlasti kiiresti ära vedada.”

Kadrioru pargis tegeles eile varahommikust alates lumekoristusega kümmekond inimest ja üks traktor. Pärastlõunaks olid peaaegu kõik pargiteed puhtaks lükatud.

„Kõigepealt lükkasime puhtaks ülekäigurajad. Treppe oli kõige keerulisem puhastada,” selgitasid tööde järjekorda pargitöölised Ivari ja Kalju.

Eile toimus linnapea Edgar Savisaare juures nõupidamine, kus otsustati suurendada lumekoristustöödeks rakendatud töötute arvu praeguselt sajalt kuni kolmesajani.

Linnapea sõnas, et kõik reservid tuleb lumerohke talve tõttu kasutusele võtta. „Esmane eesmärk on tagada takistusteta juurdepääs eluliselt tähtsatele objektidele nagu koolid, lasteaiad, polikliinikud, ühissõidukipeatused ja puhastada lumest kõnni- ning kergliiklusteed,” ütles Savisaar.

Tallinna kommunaalameti juhi Ain Valdmanni hinnangul ei valitse linnas siiski eriolukord: läbimatuid teid ei ole, tuleb lihtsalt sõita aeglaselt ja ettevaatlikult. Ta möönis siiski, et mitmel pool ei pääse lumekoristusmasinad korralikult tänavaid koristama, näiteks paikades, kus autod on tihedalt tänava äärde pargitud.

Sajad töötud lund rookima

„Talv pole veel lõppenud, aga me saame oma tööd rahuldavalt jätkata,” iseloomustas Valdmann lumekoristuseks ja lume äraveoks ette nähtud rahaliste vahendite seisu, ent sellise ilma jätkudes võib tema hinnangul siiski vaja minna veel sadu

tuhandeid kroone. „Praegu on lumeladestamisplatse piisavalt. Lisaks oleme kokku leppinud mitmete kinnisvaraarendajatega, et võime nende krunte lume ladestamiseks kasutada,” lisas Valdmann.

Koristusfirmadelt tellivad lume äravedu nii kommunaal­amet kui ka linnaosad. Linna põhitänavad on jaotatud kolme ettevõtte vahel, kes kõik jõudumööda lumekoristusega tegelevad. Kesklinna piirkonna ja vanalinna eest vastutab Tänavapuhastuse AS. Põhja ja lääne piirkonnas ehk Põhja-Tallinnas ja Kakumäel, Õismäel ja Musta­mäel koristab tänavaid OÜ Jaaksoni Linnahooldus. Ida ja lõuna piirkonnas ehk Pirital, Lasna­mäel, Nõmmel ja osalt ka Mustamäel teeb hooldustöid Teho Eesti Teehooldus OÜ.

Kust saada infot?

Arvatavasti tunnevad paljud linlased enne tööle või koju sõitmist huvi, mis teid kasutades jõuaks kõige lihtsamalt kohale. Tallinna linna abitelefonilt 1345 öeldi, et nemad lumeinfot ei vahenda, ja soovitati pöörduda otse koristusfirma poole. Ajakirjaniku pärimise peale, kas linnas leidub koht, kust näiteks lumekoristuse kohta jooksvat teavet saaks, vastas abitelefoni teenindaja eitavalt.

Kommunaalameti juht Ain Valdmann märkis, et ameti töötajatel endil on võimalik jälgida, mis tänavatel parajasti lund koristatakse, aga linlased paraku sellele infole ligi ei pääse.

Tallinna ümbruse vallad saavad hakkama

•• Tallinna külje all paikneva Viimsi abivallavanem Endel Lepik sõnas, et vallas tema teada keegi otseselt lumevangis ei ole. „Kogu tehnika on lahingus,” lausus ta. See tähendab umbes küm­mekonda masinat.

•• Probleemiks nimetas Lepik Viimsi valla siseliinide ja Tallinna bussiliinide 38A ja 1A segipaisatud graafikut. „Paraku on tihti juhtunud nii, et valla bussi saabudes on linnaliin juba jõudnud ära minna,” nentis ta.

•• Peale selle on vald olnud sunnitud puhastama ka 70 kilomeetrit valla territooriumil asuvaid erateid, mille eest peaksid vastutama omanikud. „Inimestel on vaja kõikjalt välja pääseda ja vajadusel peavad ka päästeamet ja kiirabi abivajajateni pääsema, olgu see siis eratee või mitte,” ütles Lepik.

•• Rae vallavanema Veigo Gutmanni sõnul olid suuremad probleemid vallas eile õhtuks juba lahenenud. „Osa tänavaotsi on kinni, aga valla registris olevad teed oleme suutnud puhtaks lükata,” rääkis ta. Rae valla probleemsemad kohad on tema sõnul alevike servades ja vanades suvilapiirkondades.

•• Lume tõttu on aga sageli tõr­keid elektrirongide liikluses.