Kui linnavolikogu annab tänasel istungil müügikavale rohelise tee, jõuavad raeplatsist umbes 70 meetri kaugusel asuvad Pikk 3 korteriomandid ning 80 protsenti ärimaa ja 20 protsenti sotsiaalmaa sihtotstarbega 943-ruutmeetrine Nunne 2/Lai 2/Pikk 1 kinnistu alghinnaga 59,1 miljonit krooni avalikule kirjalikule enampakkumisele.

Elamumajandusameti koostatud eelnõu järgi seatakse kinnistule Tallinna linna kasuks viieks aastaks reaalkoormatis, mille järgi on kinnistu omanik kohustatud pidama hoone esimesel korrusel kokku vähemalt 300-ruutmeetrise üldpinnaga toiduanete kauplust ja kohvikut.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul müüakse kinnistu ja ruumid, sest linnal pole neid enam vaja. “Teadupärast on ju remonttööd kallid ja õigem on, kui vara on erakätes ja vara eest hoolitsetakse,” ütles Võrk. Abilinnapea leidis, et uuele omanikule pandav kohustus pidada majas toidukauplust ja kohvikut viis aastat pole liiga lühike aeg, pikemalt ei saa eraomanikule kohustusi ette kirjutada. “Olen päris kindel, et uus omanik veendub, et see koht on kohvikule sobiv ja kohvik tegutseb seal ka kuue aasta pärast,” lausus Võrk.

Linnavolikogu liige Tiina Mägi sõnul on müügiotsus väga vale, sest vanalinna avalikus kasutuses oleva varaga on erinevates koalitsioonilepingutes lubatud väga ettevaatlikult ümber käia. “Ega siis see, et ei näe vajadust [vara linnale jätta], ei tähenda veel, et vajadust pole,” kritiseeris ta.

Lisaks juhtis Mägi tähelepanu, et Raekoja plats ja selle ümbrus on väga “üheplaanilise tegevusega üle koormatud” ja vajab rikastamist. “Seal ei ole midagi mõistlikku peale raemuuseumi, ainult söögikohad ja ühe ilmega suveniiripoed,” nentis volinik.

1920. aastal Nunne 2/Lai 2/Pikk 1 hoone rajamisest saadik tegutsenud Lutsu toidupood on aga legendaarne ja selle asendamine elitaarse gulinaariaga oleks Mägi hinnangul viga. Vastu võtmata vanalinna arengukava järgi on avalikku ruumi üha vähem, sest aastatega on suur osa varem linnale kuulunud hooneid läinud eravaldusse.

“Ega vanalinna väärtus ei seisne karniisi kaunis kumeruses, vaid selles, kuidas ta toimib,” rõhutas Mägi. “Ma ei ütle, et eraomanik ei ole suuteline tegutsema linna huvides, aga praegune seadusandlus ei kohusta selleks.”

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide OÜ eksperthinnangu järgi asub enampakkumisele pandav maja äriliselt keskmiselt hinnatud piirkonnas, kus ümbruskonna hoonestus on viimastel aastatel täielikult rekonstrueeritud.

Hoone esimesel korrusel asuvad kaubanduspinnad, kõrgematel korrustel tegusevad valdavalt tähtajatute lepingutega hostel ja bürood, muu hulgas osaühing Kesklinna Pargid ja Inimõiguste Teabekeskus. Aastas laekub üüritasu 844 310 krooni, lisaks Pikk 3 mitteeluruumide eest 185 142 krooni.

Ruumide rendile andmisest loobutakse

Mullu novembris võitis Aleksander Kofkiniga seotud Meriton Food Boutique OÜ Pika, Laia ja Nunne tänaval asuva äripinna rendikonkursi. Kesklinna valitsuse valis võitja 25 aastaks ruume rentima kolme huvilise seast, olles lummatud osaühingu valmidusest investeerida hoonete ja äriruumide remonti nõutud kuue miljoni krooni asemel vähemalt 14 miljonit krooni.

Meriton Food Boutique’i plaan ruumid eeskujulikult remontida, et neis avada buffet-restoran ja kalabistroo, läks luhta, sest esimese astme kohus rahuldas konkureeriva pakkumise teinud osaühingute Köögikaubad, Hiiekivi ja Kolmjalg protesti.

Tänavu aprillis ütles Kesklinna valitsuse asevanem Jüri Lump, et pinnale rentniku leidmiseks tehakse uus konkurss. Nüüd on sellest loobutud ja müügiotsust heaks kiites tunnistab linnavolikogu ühtlasi kehtetuks varasema volikogu otsuse äriruumid läbirääkimistega pakkumisel üürile anda.