Vabaduse väljakul alanud arheoloogilised väljakaevamised on senise parkimisplatsi alt maapõuest välja toonud muistse linnakindlustuse.

Kaksiratsi iidsel müüril istudes, kükitades, põlvitades või seistes labidaga maad rammides väljakaevamisi juhtiva Agu EMS-i töötajad puhastasid eile lõunal Tallinna tulevasel esindusplatsil välja sajanditevanust müüri.

Õpilane Veiko Mägi ütles, et esialgu on ülesanne müürid välja kaevata, küll siis komisjon otsustab, mis neist edasi saab. Agu EMS-i arheoloog Villu Kadakas märkis, et praegu pole veel teada, kui sügavale kaevatakse – müüri kõrguseks võib olla viis-kuus meetrit.

Arheoloogilised timukad

Arheoloog Jaan Tamme sõnul on Vabaduse väljaku alt välja tulnud müürid 17. sajandi lõpu linnakindlustuse osa tenail, mis kaitses kaht bastioni – Harjumäge ning inglise kolledÏi juurdeehitise ja politseihoone alla jäänud poolbastioni – ühendava kurtiinvalli lõunakülge. Uue poolbastioni eskarpmüür avatigi kolledÏi juureehitise rajamisel paar aastat tagasi.

Vabaduse väljakul on avatud tenaili elemente ka varem välja tulnud. Neid mõõdistati juba 1970. aastate algupoolel, kui siinset kanalisatsiooni juhiti linna sügavkollektorisse, ütles Tamm.

Võrdlemisi terviklikult säilinud kindlustuse osi leidsid arheoloogid linna muinsuskaitse tellimusel Vabaduse väljaku alust uurides, samuti näitas platsialuste lausmüüride olemasolu georadar.

Lisaks on projekteerijatel olnud kasutada professor Rein Zobeli 1999. aastal koostatud arhitektuuriajaloolised eritingimused. “Seega ei olnud väljatulnu mingil juhul ootamatu,” rõhutas Tamm.

Olukorras, kus linnakindlustusi on uuritud aastakümneid, tehakse Tamme sõnul arheoloogidest aga timukad, kes ootavad iga uut leidu hirmuga, sest nende rolliks jäetakse vaid “varasemate lammutusotsuste muinsuskaitseline vormistamine”.

“Tõenäoliselt on järgmiseks ohvriks Mayeri trepi ees ja osaliselt nende all oleva Harju eelvärava edelapoolse kaitsetorni säilmed, kuna need jäävad ette Komandandi tänavalt tulevatele kommunikatsioonidele,” ütles Tamm.

“Jaani kiriku poolne eeltorn hävitati juba kohvik Moskva (Kultase) ehitamise käigus.”

Kas müürid lõhutakse või säilitatakse?

•• Kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppeli sõnul langetatakse otsus Vabaduse väljaku alt välja tulnud müüride säilitamiseks või lammutamiseks siis, kui väljakaevamised on lõppenud. “Kaks kolmandikku mahust on praeguseks lahti kaevatud,” ütles Koppel.

•• Abilinnapea Deniss Boroditši sõnul arvestatakse väljakaevamisteks ja analüüsiks kuus nädalat, et ootamatult välja tulevad leiud ei hakkaks maa-aluse parkla ehitust segama.

•• “Hea näide on vabadussammas, kus kõigepealt alustati ehitust ja seejärel tulid need arheoloogilised aspektid välja,” ütles Boroditš.

•• AS Facio Ehitus tõstab 30. juuliks ümber elektri- ja sidekaableid, vee-, kanalisatsiooni- ja gaasitorusid.

•• Objektijuht Urmo Pung ütles, et töödega ollakse graafikus: ehitajad töötavad vahetuste kaupa kella 7–18 ja lähiajal on oodata veekatkestusi. Pildil patseeriv kajakas kannab nokas midagi, mis on mitusada aastat maa all vedelenud.