Kristiine linnaosa vanema asetäitja Aleksander Raide sõnul on selle aastani lehtede äravedu organiseeritud ja kevadiste heakorratööde ajal toimetati komposti sada kotti oksi ja lehti. “Sel sügisel ei ole meil lehtede äravedu kavas. Soovitame kompostida need oma kinnistul või viia kompostiväljakule,” ütles Raide.

Nõmme korraldas sarnaselt Kristiinega haljastusjääkide kompostiveo sel kevadel ning nüüd lehtede äravedu pakkuda ei kavatse. Põhja-Tallinna linnaosavalitsust ajendas tasuta leheveo korraldamisest loobuma tõik, et varasematel aastatel on lehekottidesse sokutatud olmejäätmeid ja muud komposti sekka sobimatut kraami.

Kesklinna valitsus suunab oma tänavusügisese lehtede äraveo kampaania nendele maaomanikele, kelle krundil kasvab palju põlispuid või krunt on ümbritsetud suurte tänavapuudega. Lehti veetakse ära kuni 150-liitristesse kottidesse pakitult, selleks tuleb end registreerida telefonidel 645 7215, 645 7216, 645 7214 või meiliaadressil merike.kampus@tallinnlv.ee.

Pirital eeldab lehekottidest tasuta vabanemise võimaluse kasutamine, et inimene on rahvastikuregistris kirjas linnaosa elanikuna. Huvilistel tuleb 5.–13. novembrini registreerumiseks läkitada linnaosavalitsusse linnaosa lehes avaldatud blankett, saata andmed aadressil kampaania.pirita@ tallinnlv.ee või helistada telefonil 645 7614. “Varasematel aastatel on ära veetud 10 000 lehekotti,” ütles linnamajandusosakonna juhataja Merike Kalam.

Lasnamäe linnaosavalitsuse linnamajandusosakonna juhataja Vello Karu sõnul on lehevedu täies hoos. “Korteriühistutega on kokku lepitud, et nemad tõstavad lehekotid tee äärde ja meie veame ära,” ütles Karu.

Majaomaniku mure ja rõõm

Haabersti linnaosa vanema Viktor Vassiljevi sõnul on viimased paar sügist korraldatud puulehtede äravedu, kuid “see on hädaabinõu”. Peamiselt puudutavad suurkoristused korrusmajade avaraid sisehoove, mille haljasalad ei kuulu otseselt ühegi maja juurde. “Oma aed on ikka oma aed ja peremees peab sellega ise hakkama saama,” leidis linnaosavanem.

Mustamäe linnamajandusosakonna juhataja Enn Allikmäe sõnul veetakse puulehti tasuta ära olenevalt korteriühistust. “Kooperatiividel on suuremad krundid, kus on puud peal, ja seal oleme abistanud,” märkis ta.

Vii ise lehekotid kompostiväljale

•• Oma autoga võib lehekotid sõidutada aadressil Rahumäe tee 5a asuvale kompostiväljakule, kus kehtivad järgmised hinnad: 75-liitrine lehekott 10 krooni, 100-liitrine 15, 150-liitrine 20 ja 200-liitrine 25 krooni.

•• Kompostiväljak on avatud esmaspäevast laupäevani kella 8–18. “See laupäev oli juba päris aktiivne,” ütles kompostiväljakut opereeriva aktsiaseltsi Mustamäe Haljastus juht Olev Kallas.

•• Eesti Jäätmeringluse OÜ viib Tallinnast ja lähivaldadest ära kuni 150-liitrised lehekotid. Enam kui kümne koti korral maksab kotitäis 17 krooni, väiksema koguse korral 25 krooni kott. Tellimine tel 552 6439 või 644 0052. Tellimus täidetakse nädalaga.