Veel on konkreetse lubadusena lepingus sees Tallinna kiir­trammi projekti alustamine, trammiliinide ehitamiseks vaadatakse esialgu välismaiste erainvestorite poole. „Projekti käimalükkamine oleneb sellest, kuidas saada sellele era- ja euroraha taha. Selge on, et seda projekti maksumaksja rahaga ei tee,” märkis Reps.

Keskerakonna võimekas läbirääkimismeeskond on koalitsioonilepingu sõlmimisega sisuliselt saavutanud selle, mis oli juba algusest saati eesmärgiks seatud: luua võimuliit ja seda võimalikult väikeste kaotustega. Sotsid said soovitust vähem – volikogu juhi tooli ihaldanud sotside juhist Jüri Pihlist saab säästva arengu ja järelevalve ala abilinnapea, varasemast eurosaadikust Katrin Saksast aga volikogu asejuht. Lisaks kuulub sotsidele Mustamäe linnaosavanema, kolme komisjoni esimehe, kolme halduskogu esimehe ja kahe volikogu komisjoni aseesimehe koht.  

Koalitsioonilepingus, mis saab avalikuks alles täna, on aga kohtade jaotuse kõrval mitu märki sellest, kuidas „suur Peeter” sujuvalt oma tahtmise saavutas. Nii pani Edgar Savisaar sotsid „kahvlisse” järgmiste kohalike valimiste puhuks: kokku on lepitud linnaosade säilimises ja sellega seoses jäävad ka kõik töökohad (linnaosavanemad, aparaadid ja halduskogud) ja muud kuluartiklid alles, kuid valimisringkondi on edaspidi linna peale üks. Tegemist on uue ja veel lähemalt avamata versiooniga samast vanast plaanist, mille Savisaar on juba ammu välja mõelnud ning mis riigikogus läinud kevadel vetostati ja pealekauba ümber mõtestati, suurendades 63-liikmelise volikogu 79-liikmeliseks.

Volikogu 51 liiget

Uus koalitsioonileping märgib järgmiste valimiste volikoguliikmete arvuks 51, mis pannakse kokku ühes ülelinnalises valimisringkonnas. Kes seeläbi võidab ja kes kaotab? Selge võitja on linna populaarseim poliitik, kelleks pole keegi muu kui praegune linnapea. Kaotajad on aga väiksemad linnaosad oma esindajatega ning loomulikult ka väiksema toetusega parteid.

Muidugi saab see plaan realiseeruda vaid juhul, kui valimisseaduse kallale läheb riigikogu. Tallinlaste nõustumine Keskerakonna plaaniga on juba tekitanud sotside üleriigilises juhatuses küsimuse, kuidas seda soovitakse saavutada. Vastus kõlas pühapäeval sotsiaaldemokraatide juhatuses: Tallinn ehk siis Keskerakond ja pealinna sotsid teevad riigikogule vastava ettepaneku.

Vähemalt praegu on mõjukad sotsid riigikogus küll sellise kava vastu ning isegi sotside Tallinna läbirääkimismeeskonna liige Peeter Kreitzberg oli koos erakonnakaaslastega üks nendest 56 parlamendisaadikust, kes aprillis Tallinna uue volikogu suurendamise poolt hääletasid. Ent kui all-linnas peaks koalitsioon tõesti püsima ning reaalne keskpartei ja sotside koalitsioon tekib ka Toompeal, siis on Tallinnas volinikke sama palju kui pooles riigikogus ja linnas üks valimisringkond.

Toompea koalitsiooni eelduseks on muidugi, et sotsidel õnnestub siiski end Keskerakonnast eristada, hoolimata asjaolust, et ausat linnavalitsust lubanud Jüri Pihl volikogu esimehe toolilt oma ausust tõestada ei saa.

Keskerakond on koalitsioonilepingusse surunud teisigi jõulisi samme, mis talle meeldivad, ja sundinud sotsiaaldemokraate oma sõnu ja põhimõtteid kui mitte just sööma, siis vähemalt neid unustama või neist kõrvale vaatama.

Üks neist on näiteks „Helsingi linnatelevisiooni eeskujul loodav” Tallinna televisioon, mille maksumus on käivitumisaastal ehk aastal 2010 hinnatud 30 miljonile kroonile. Ehkki sotsiaaldemokraadist läbirääkija Jaak Juske on alati ja igal pool häälekalt kirunud Tallinna võimu propagandat ja selle ebademokraatlikkust, ollakse nüüd rahulikult nõus sellega, et 2011. aastal peab see televisioon täistuuridel töötama. Seda sobivalt 2011. aasta 6. märtsi eel, mil Eesti kodanikud valivad järgmist riigikogu.

Nii televisiooni kui ka linnaosalehtede – mille sisu ja vormi kohta on linnavõimu oponentidelt väga palju kriitikat tulnud – objektiivsuse tagamiseks luua­k­se sotside nõudmisel ringhäälingunõukogu laadne nõuandev kogu. Kas saame seega enne järgmisi valimisi uue ja objektiiv­se linnameedia? Elame-näeme.

Komm libises käest

Väiksemat venda meelitati võimule kavalalt, tehes esimese meeldiva pakkumisena võimaluse saada endale volikogu esimehe koht. Või kui ka polnud pakkumist, siis vähemalt lasti seda kohta soovinud sotsidel uskuda, et kehtib poliitiline tava – suurem koalitsiooni osapool saab meeri ning väiksem volikogu esimehe koha. Ent eelmisel nädalavahetusel võeti see juba lutsutamisel olev komm sotside suust ära.

Koht, mis sobinuks väga hästi seni sisuliselt töötule sotsiaaldemokraatide esimehele Jüri Pihlile, oli just see meisterlik pakkumine, mis sotse nii kaua Poska majas läbirääkimislaua taga hoidis. Lõplik kuueleheküljeline koalitsioonileping annab selle koha aga siiski Keskerakonnale ning oma senises ametis jätkab suure tõenäosusega praegu volikogu juhtiv Toomas Vitsut.  Tema ülesandeks jääb siis Keskerakonna 44-liikmelises fraktsioonis õiget värvi vildikate tõstmisega raudset distsipliini hoida.

Nüüd, kui volikogu juhi koha kaotuse järel oli sotsidele suhu jäänud kibe maitse, oldi valmis taganema ja seda enamasti põhjendusega, et võideldakse „uue poliitilise kultuuri eest Tallinnas”, „korruptsioonivaba Tallinna eest” jne. Et olla paljude nördinud valijate ees veidigi sirgeseljalised, ilmus nõudmiste paketti senise ühe linnaosavanema koha asemel kaks kohta. Kuid Keskerakond oli nõus loobuma vaid ühest linnaosast – selleks on Mustamäe, mille senisel juhil Kalle Mihkelsil tuleb seega ilmselt minna volikokku. Kas sotsidest kolib Mustamäele häälekas Tallinna piirkonna liige ja läbirääkimisdelegatsiooni liige Jaak Juske, polevat erakonna kinnitusel veel arutatud.

Üht-teist pudenes sotsidele laualt siiski veel – nimekamate kohtade kõrval anti sotsiaaldemokraatidele linnas veel kohti halduskogudes ning linnaettevõtetes ja sihtasutustes.

Viimasena öeldute osas jõutigi koalitsiooniläbirääkimistel üsna kiiresti kokkuleppele, et sotsiaaldemokraadid saavad soojad ja vahemikus 4400–6500 krooni kuus sisse toovad kohad Tallinna paljudes sihtasutustes ja linna kontrolli all olevate firmade nõukogudes. Üldistades käis see põhimõttel: kus on kolm liiget, sinna saavad ühe sotsid, ning kus viis või enam, seal jagub sotsidele kaks nõukoguliikme kohta.

Pilk linna äriühingute ja sihtasutuste praegustele nõukogudele annab siin selge vihje, kuidas nende kohtade kaudu volinike hääli kinnistatakse – näiteks lausega „Mõnusamalt kohale” end reklaamivasse autobussikoondise viieliikmelisse nõukokku kuulub kaks keskerakondlasest linnavolinikku, Tallinna Soojuse kuueliikmelisse nõukokku koguni viis sama partei volikogu liiget. Ka linna sihtasutused on täis pikitud linnavolinikega, kellele on volikogu lihtliikme 5000-kroonisele hüvitisele sama summa lisamine hea motivaator, vajutamaks Vana-Viru tänaval volikogu saalis „õigele” nupule. Linnafirmade nõukogude liikmete kohad on Toomas Vitsuti sõnul ükshaaval ära jagatud ning need selguvad lähema paari nädala jooksul. „Oleme need kohad ka kõik üksipulgi läbi arutanud ja kokku leppinud. Aga et neid on nii palju, siis ma ei oska neid niimoodi peast öelda,” lausus Vitsut eile õhtul.

Nimekate erakonnakaaslaste seas nurinat tekitavat koalitsioonilepingut on Tallinna sotsiaaldemokraadid kaitsnud koalitsioonilepingu klausliga – moodustatakse koalitsiooninõukogu, mis töötab pariteetsetel alustel. Kuid selle vormilise võrdsuse valguses ei kahtle isegi paadunumad optimistid selles, et pariteetselt töötab koalitsiooninõukogu vaid ühes suunas. On ju selge, et juhul, kui tekib mingi tüliküsimus, siis ütleb 44 saadikuga Keskerakond valijatelt kaheksa mandaati saanud sotsidele, et toogu nad oma töötõendid homme tagasi ning korjaku oma nimesildid kabinettidelt.

Koalitsiooni­lepingu kohad

Kellele mis koht

•• Linnapea ja viis abilinnapead — Keskerakond (KE)

•• Abilinnapea — Jüri Pihl (SDE)

•• Volikogu esimees — Toomas Vitsut (KE)

•• Volikogu asejuht — Katrin Saks (SDE)

•• Kaheksa komisjoni esimees — Keskerakond

•• Korrakaitse-, sotsiaal- ja linna-varakomisjoni esimees — SDE

•• Kahe komisjoni aseesimees — SDE

•• Seitse linnaosavanema kohta — Keskerakond

•• Mustamäe linnaosa­vanem — SDE

•• Viis halduskogu esimeest — Keskerakond

•• Haabersti, Kesklinna ja Pirita halduskogu juht — SDE