Paltsi telekommunikatsiooniimpeerium hakkas kasvama 13 aastat tagasi Saaremaal. Selle aja sisse mahuvad kooperatiivi Levi asutamine, selle arenemine üle-eestiliseks ettevõtteks Levicom. Paltsi oskusteave pärines töökogemusest kalapüügifirmas Saare Kalur.

“Tallinnasse tulekut hinnati pisut eufooriliselt. Palts ja äripartnerid uskusid, et inimeste maksejõud kasvab kiiresti ning olemas on huvi teenuste vastu, mida siiski alles täna hakatakse pakkuma,” räägib Paltsi pikaaegne oponent Starman Kaabeltelevisiooni tegevdirektor Peeter Kern.

TUGEV SUHTLEJA. 1990. aastate keskel hakkasid kõlama jutud Paltsi soovist Tallinnasse hüpervõrk ehitada, mis aga paraku takerdus rahanappuse tõttu. Samasse aega jäid ka kirjeldused, kuidas Palts tegi suurt lobby-tööd talle soodsa kaabelleviseaduse loomiseks.

Paltsiga sama kooli lõpetanud teede- ja sideministeeriumi sideosakonna juhataja Edvard Saarma sõnul võeti eile uus kaabelleviseadus vastu ja see avavat turu täielikult.

“Enam ei ole seal kedagi soosivaid nüansse,” märkis Saarma. Paltsi kirjeldas ta tugeva suhtlejana.

Üheksakümnendate keskpaik oli viljakas, olulise rahasüsti oma firmadeketi ülesehitamiseks sai Palts koos peamise äripartneri Toomas Peekiga kolmandiku Tallinna Kaabeltelevisiooni aktsiate müügist Iisraeli suurele telekomifirmale. Selle raha eest ehitati valmis võrk Õismäel. Rõhk kaabelsidele on olnud pidev.

Hoogsa laienemise kestel on Levicom välja andnud ka ajalehti SAT TV Nädalakava, Programma ja Teleleht, olles toona suurim kirjastaja Eestis.

Rikkus tuli Paltsile aga mobiilsidest. 1995. aastal ostis Levicom ära väikse ent mobiilsidelitsentsi omava firma, millest kasvas välja Q-GSM. Pärast mitmeaastast tulutut ostja otsingut saabus õnnis hetk Skandinaavia suurima eraomanduses oleva telekommunikatsioonikontserni Netcom näol. Uus omanik lõi Levicomi kaheks. Levicom Cellulari alla kuulus mobiilside. Praeguseks on mobiilside koondatud Tele 2 Eesti AS-i alla. Levicom BroadBand hõlmab telefoni-, kaabeltelevisiooni- ning internetiteenuseid.

Netcom, millest on nüüdseks saanud Tele2, ostis ära Levicomi mobiilisuuna ning ligi 20 protsenti BroadBandist seniselt omanikult Levicom International Holding B.V. Selle maksusoodustuste eesmärgil Hollandis registreeritud emafirma taga on ühe kolmandikuga Tõnis Palts.

Netcom maksis Q-GSMi mobiilsidevõrku kontrollinud Levicom Cellulari kontrollpaki ning Levicom BroadBandi 20 protsendi eest uskumatud 800 miljonit krooni.

Cellulari eest maksti 400 miljonit, millest 300 läks tekkinud hiigellaenu katteks. Ülejäänu panid oma tasku võrdsete osalustega Palts, Peek, väliseestlane Markus Pedriks, väiksem osa jäi paarile väikeaktsionärile.

OODATA ON MILJONEID. Õhku jäi ülejäänud 400 miljonit. Kerni sõnul on ebareaalne, et paarikümneprotsendilise osaluse eest kaabeltelevisiooni suunal nii palju pakuti. “Ostja mängis tekkiva monopoli ning sajaprotsendilise omandamise peale, mida aga ei saavutatud,” märkis Kern. “Seepärast jäi ülejäänud summa õhku.”

Eile said Paltsi rahavood uue hoo. Vahepeal Tele2-ks muutunud Netcom suurendas oma osalust BroadBandis 60 protsendini. See tähendab, et ka õhkujäänud 400 miljonist hakkab Paltsi pangaarvele raha juurde tilkuma.

Saarma väitel vaadeldakse osaluse muutumise järgselt ettevõtet teravdatud tähelepanuga, kuna märgid viitavad olulise turujõuga firmaks muutumisele.

Eile selgus samas, et 13 aastat Paltsi kõrval seisnud ning enamike projektide moraalseks isaks olnud Tele2 strateegia planeerimise direktor Peep Põldsamm ning Paltsi äripartner ja oskuslik juht Toomas Peek lahkuvad firmast.

“Lähen enda konsultatsioonifirmasse, olen juba paar aastat seda mõlgutanud, nüüd kasutasin võimaluse ära,” rääkis Põldsamm. Motivatsioonipuudus võib Kerni sõnul ähvardada ka Paltsi ennast. Osaluse müümine paneb kaalukausile Paltsi Levicom BroadBandi nõukogu esimehe koha.

Nii Põldsamm kui Levicom BroadBandi juhatuse esimees Ivar Lukk nimetavad seda aktsionäride otsuseks, kuid kinnitavad, et muutusi nõukogus tuleb. Praegu tähena särava Luki tõi Palts Levicomi, rääkides talle augu pähe pärast tennist du‰‰i võttes.

“Tuleb tunnistada, et avalikustatud osaluse müük Levicomis on avaldanud positiivset mõju minu otsusele kandideerida Tallinna linnapea kohale,” lausus Palts ÄP Online’ile.

“Omanik ja asutaja Palts on suure lobisti ja ärimehena Levicomi edukalt üles töötanud,” ütles Põldsamm. “Rahaliselt on ta väga edukas olnud.”