„Ütlen üheselt, et konkreetselt selle otsuse üle ei ole ma mingit järelevalvet teinud,” ütles maavanem.

Lootsmanni sõnul kirjutas ta vaid Loksa linnavolikogu esimehele, et volikogu koosseis, kes võttis otsuseid vastu, sealhulgas ka Loksa linnavolikogu esimehe valimisotsuse, oli legitiimne.

„Kapo määras 3000 krooni trahvi, kuna nende arvates ma justkui tegin järelevalvet ja selle tulemusena tekitasin olukorra, kus minu hõimlasel või abikaasal oli võimalus selle alusel saada hüvesid. Ka see on vale,” rääkis Lootsmann ning selgitas, et selle linnapea valimisotsuse põhjal ei saada mingeid hüvesid.

Tegelikult ei näe seadus ette, et valla- või linnavolikogu peaks sellist otsust kinnitama. Volikogu valib hääletuskomisjoni, kes korraldab hääletamise ja selle tulemusel valitakse volikogu esimees, linnapea jm, selgitas maavanem. Seadusest tulenevalt võib valla- või linna põhimäärusega seda korda täpsustada, kuid isegi sellise volikogu kinnitava otsuse korral on tegemist üksnes formaalse otsusega. Õiguslikult ei saa maavanem mitte kunagi sekkuda vallavanema või linnapea valimisse, sest tegemist on volikogu liikmete läbiviidud salajase hääletamisega.

Küsimuse all oleva otsuse ainukeseks õiguslikuks tagajärjeks oli linnapeale antud õigus alustada linnavalitsuse moodustamist ning esitamiseks see kinnitamiseks linnavolikogule.

„Kui valitakse linnapea, siis ka selle otsusega ei saa mingeid hüvesid. Saab ainult õiguse moodustada linnavalitsuse.” Linnapea saab ametiõigused alles peale seda, kui linnavolikogu on kinnitanud tema koostatud linnavalitsuse. „Pärast seda tulevad otsused, mis puudutavad hüvesid.”

Linnapeale makstava tasu küsimust 1. septembril 2006 ei arutatud ja õigust ametivolituste realiseerimiseks Helle Lootsmannil ei tekkinud.

„Mis mina sinna parata saan, et kapo nii arvas, nende asi oli nii arvata ja mina arvan teisiti.

Harju maavanem kinnitas, et kevadel saatis ta kõik taolised juhtumid regionaalmistrile, kuid antud hetkel ei olnud see vajalik. „Kõige lihtsam oleks olnud see 3000 (krooni) ära maksta, aga küsimus on põhimõttes.”