Lootsmann on varasemast järelevalvest loobunud, tuues põhjuseks, et Tallinna linnaplaneerimise ameti 25. oktoobril Uus Sakalale välja antud ehitusluba ei ole kohaliku omavalitsuse üksikakt ja seega puudub maavanemal alus riikliku järelevalve algatamiseks.

Minister Õunapuu vastas selle peale, et õigusteoorias ei eristata haldusakte kohaliku omavalitsusorgani ja kohaliku omavalitsusorgani struktuuriüksuse haldusaktideks ning palus järelevalve teostada viie tööpäeva jooksul.

Lootsmanni sõnul vastab ta ministri kirjale kindlasti esmaspäeval, kuid enne esitab ta kindlasti arupärimise hoopis õiguskantsler Allar Jõksile, et selgitada, millisel juhul on siiski tegemist üksikaktiga ja millisel mitte.

Õunapuu kirja kommenteerides ütles Lootsmann, et Vabariigi seadus räägib selgelt, mis on teenistuslik järelevalve ning et see ei laiene riikliku järelevalve toimingutele. “Mina järgin seadust,” ütles maavanem Päevaleht Online’ile.

Lisaks ei saanud Lootsmann nõustuda viiepäevase tähtajaga. “Riikliku järelevalve algatamisel ei saa keegi ette määrata, millise aja jooksul midagi teha tuleb,” rääkis Lootsmann.

Maavanema sõnul tuleb ministri kirjast välja, et ka õiguskantsler jagab Õunapuu seisukohta, et Sakala ehitusluba on üksikakt. Õiguskantsler on aga 2001. aasta 14. veebruari otsusega kontrollinud Tallinna linnaplaneerimise ameti välja antud ehitusluba ja väga üheselt öelnud, et kuna maavanema järelevalvele see üksikakt ei allu, siis saab pöörduda halduskohtusse.”Ta on üheselt öelnud, et see ei ole üksikakt. Tahaks nüüd teada saada õiguskantsleri seisukohta, kas siis on üksikakt või ei ole,” rääkis Lootsmann.


„Loomulikult ma sellega veel tegelen, aga ma arvan, et lõplik otsus saabub siis, kui õiguskantsler annab oma selgituse. Ka kohus ei ole kuskil seda otseselt öelnud,” seletas Harju maavanem.