Regionaalminister Jaan Õunapuu vastas tänasel riigikogu istungil Eiki Nestori ja Jüri Tamme arupärimistele seoses Lootsmanni teostatud järelevalvetega.

Loksa linnavolikogu otsustas selle aasta 1. septembril valida Helle Lootsmann Loksa linnapeaks. Linnavolikogu otsuste seadusele vastavust kontrollinud maavanem Värner Lootsmann vaatas muu hulgas läbi oma abikaasa linnapeaks valimise otsuse ning tunnistas selle 5. septembril oma järelevalveotsusega õiguspäraseks.

Nestori sõnul ei saa regionaalminister maavanema otsuseid muuta, kuid tal on õigus öelda, kas Lootsmann käitus õigesti ning antud olukorras oleks Õunapuu pidanud Lootsmannile ütlema, et tegu on korruptsiooniseaduse rikkumisega. Minister pidas aga paremaks pöörduda kaitsepolitsei poole, kes määras maavanemale 3000 krooni trahvi.


Õunapuu selgitas, et regionaalministril ei laiene õigus maavanema teostatavale riiklikule järelevalvele ning seega puudub ministril õigus võtta maavanemat seaduse rikkumise eest vastutusele. „Maavanemad on kõrgemad ametiisikud, nende tegevuse hindamine kuulub kapo ametipädevusse,” rääkis Õunapuu.

Ametikohalt ei eemaldata

Ministri sõnul ei taanda ta Lootsmanni maavanema ametikohalt enne, kui viimane on süüdi mõistetud. Kuna Lootsmann kaebas 20. novembril kapo otsuse edasi Harju maakohtusse, ei ole Õunapuu sõnul kapo otsus jõustunud ning maavanemat ei saa veel süüdi mõista.

Riigikogu liikmete arupärimisele, mis juhtub peale Harju maakohtu otsust, vastas minister, et kõik oleneb maavanema käitumisest. Kui ta kavatseb süüdimõistva otsuse edasi kaevata ka riigikohtusse, jääb ta endiselt ametisse. Õunapuu sõnul tuleks ära oodata kohtuotsus, enne ei tasu mingeid ennustusi teha ning samuti ei pea ta ka vajalikuks Lootsmanni juurdluse ajaks maavanema kohalt taandada.


Õunapuu selgitas, et kui ametnikud korduvalt kas kogemata või sihilikult seaduste vastu eksivad, siis tekib küsimus, kas nad oma ametisse sobivad.

Eiki Nestori arvates on Rahvaliidul ja Keskerakonnal salaprotokoll, mille kohaselt võib maakera pöörlemise enne lõpetada, kui Lootsmann oma kohalt taandatakse. „Kui kapo leiab, et maavanem on süüdi (korruptsiooniseaduse rikkumises), siis Lootsmanniga ei juhtu ikka midagi,” rääkis Nestor, kelle arvates peaks Lootsmann ilmselt uuesti abielluma ja uue naise samuti Loksa linnapeaks tegema, et keegi tema ametisse sobivuses kahtlema hakkaks. „On elementaarne, et kui ametniku kohta alustatakse juurdlust, siis ta nii kauaks lahkub oma kohalt, kui juurdlust teostatakse. Tegemist on tüüpilise juriidiliselt-on-kõik-korrektne-juhtumiga,” ütles Nestor.