Luik ütles pärast tänast kohtuistungit, et lisaks süütepudelite kodudesse viskajatele pidi olemas olema ka kuriteole kihutaja. Kuriteole kihutajana on teise kriminaalasja raames kahtlustatav Laferme väikeaktsionär Priit Kajari, vahendas Aktuaalset kaamerat ETV24.

Süüdistuse järgi viskas Marek Võrk 2006. aasta 27. novembri öösel veidi enne kella kahte loodusharidusaktivisti Val Rajasaare Murastes asuva korteri aknasse süütepudeli, seejärel kell pool kolm kaks süütepudelit ärimees Hans H. Luige ämma eramu aknasse ning kolmveerand tundi hiljem kaks süütepudelit Luige nõuniku ja Laferme tegevjuhi Tiit Maidre Tallinnas asuva korteri akendesse.

Luige sõnul oli esimene rünnak tegelikult suunatud Laferme nõukogu liikme vastu, kelle elukoht Murastes Rajasaare omaga segamini aeti. Luige hinnangul olid rünnakud seotud aktsiaselts Laferme aktsiate omandamisega. Luik rääkis kohtule, kuidas Laferme väikeaktsionär Priit Kajari temaga kontakti otsis pärast seda, kui ta aktsiate enampakkumise võitis. Kajarit enampakkumisel kohal ei olnud.

"Talle on alati tundunud, et ta oleks kuidagi ise väärinud neid aktsiaid, mille mina avalikul enampakkumisel ostsin. Aga seal enampakkumisel ei tema ega tema esindajad , kes kohal olid, pakkumist ei teinud," seletas Luik.

Luige sõnul olid Laferme väikeaktsionär Priit Kajariga kaasas Imre Arakas ja Aivar Kalvik.

"Minu üllatuseks tõi ta kohtumisele inimesed, kes on pikka aega kinni istunud kriminaalsüüdistustega ja nad rääkisid nendest aktsiatest koos nagu meie omadest," märkis Luik.

Luik rääkis kohtus, et talle anti vihjeid, nagu oleks tal põhjust karta. Samuti öeldi talle, et ta peaks soovima aktsiad loovutada, sest elab klaasmajas.


Ka ühe otse vanglast kohtu ette toodud tunnistaja varasemates ütlustes on kirjas, et ta kuulis kohtualust Marek Võrku pomisemas - "lähme paneme punapea põlema". See tunnistaja oli varem uurijatele öelnud, et nägi Marek Võrku 26. novembril ehk enne süütepudelirünnakuid tühje pudeleid ostmas. Täna ütles ta, et nii käskis tal öelda politsei.

"Need inimesed, kes süütepudelite süütute inimeste aknasse viskamisega seotud on, need ei olnud ise võimelised välja mõtlema neid aadresse, kuhu pudeleid visata," selgitas Luik.

Kuriteole kihutamise asjus on käimas teine kriminaalasi. Seal on väikeaktsionär Priit Kajari kahtlustatavana üle kuulatud, uurimise all on ka allilmas tuntud Rünno Kristjuhan, Assar Paulus ja Imre Arakas. Uurimise osas peaks lõplik seisukoht tulema veebruaris, kohtuistung jätkub samuti veebruaris.