Vene naftafirma Lukoil on viimastel nädalatel sihtinud kokku 29% suurust Hispaania päritolu, kuid ka Ladina-Ameerikas ja mujal tegutsevast naftatootjast ja kütusemüüjast Repsol. Kavas oli osta 20% Repsoli aktsiaid Hispaania kinnisvaramulli lõhkemise tõttu rahalistesse raskustesse sattunud Sacyr Villehermosolt ja veidi alla 10% ettevõtte aktsiatest Kataloonia pangalt La Caixa, kes oleks tehingut ka finantseerinud, kirjutas Reuters.

Tasuliste maanteede äri müük Citigroupile kindlustab aasta algusest saati oma aktsia väärtusest 69% kaotanud Sacyri olukorda märgatavalt. "Selle tehinguga on vähendab Sacyr pikaajaliste kohustuste suhet osakapitali, aga – mis veel olulisem – võib lahendada oma refinantseerimisvajadused järgmiseks 15 kuuks," kirjutasid investeerimispanga Merrill Lynch analüütikud.

Ühe Londonis töötava pankuri sõnul mõjutas Hispaania riik Sacyri oma tasuliste kiirteede tütarettevõtet Citigroupile müüma nimelt selleks, et vähendada survet müüa osalus Repsol. "Repsoli tehing jääb nüüd tõenäoliselt ära," lisas ta.

La Caixa esindajad on varem kinnitanud, et pangale kuuluvate Repsoli aktsiate müügi toimumine sõltub sellest, kas Lukoil saab Sacyriga kaubale.