Tallinna südalinnas Rävala puiesteel majas, mis maadevahetustehingutega seoses on pälvinud ka kaitsepolitsei tähelepanu, veab Merko Ehitusega ehituskvaliteedi pärast vägikaigast härra, kes palub end nimetada WAM OÜ juhatajaks.

Kaks aastat tagasi ostis WAM OÜ juhataja Rävala pst 19 maja kõrgeimale, kaheksandale korrusele 21,5 miljoni krooni eest kolm silmapaistva vaatega hiigelsuurt korterit. Vaidlused ehitaja Merkoga algasid juba enne ostu-müügilepingu sõlmimist. Käed said siiski löödud ning kallid korterid said härra WAM OÜ juhatajale ning tema firmale.

Seejärel hakkasid korterites käima eksperdid, kes avastasid arvukalt ehitusvigasid. Nüüdseks on korteritele tehtud viis ekspertiisiakti ning pea iga kord on midagi veel avastatud.


Härmas aken

Kalli korteri aknale moodustus talvisel ajal jää ning aken oli seestpoolt härmas nagu vanas soojustamata majas. Kõige olulisemad on korteriomaniku jaoks aga ventilatsiooniga seotud vead. “Siin ei saa normaalselt hingata, sest ventilatsioon ei ole nõuetele vastavalt välja ehitatud,” ütles WAM OÜ juhataja, kes on enda jaoks ühe 270-ruutmeetrise, kolme vannitoa ja sauna ning nelja magamistoaga korteri küll sisustanud, kuid selles ei ela. Ta võttis välja ekspertiisiakti, kus tunnustatud tehnikaeksperdi allkirjaga väidetakse, et “monteeritud ventilatsioon ei kindlusta kõigisse ruumidesse tervisekaitse ameti ja standardi EVS 845.2:2004 “Ventilatsiooni projekteerimine” osa 2 nõuetega kehtestatud minimaalset taset, ei vasta kasutusloa tingimustele ja ei ole lubatud kasutusele võtta.” Kõikvõimalike kirjade ja aktide seas on ka tihedas kirjas tabel, kus seisab, mis vaegtööd Merko Ehitus on korterites parandanud. Ventilatsioonitemaatika on aga endiselt õhus ning üks kolmest korterist on omanikku vahetanud.


Kohe-kohe täitub maja valmimisest ja korterimüügist kaks aastat ning Merko Ehitus saatis WAM OÜ juhatajale nagu kõigile 120-le selles majas asuva korteri omanikule kirja, et garantiiaeg saab täis ning kas korterites on ilmnenud parandamist vajavaid töid.

“Minult oodatakse, et näitaksin konkreetselt, mis korterites parandamist vajavad. Mida nad veel tahavad, kui neil on juba kõik need ekspertiisiaktid?!” imestas korterite omanik.

Ahti Suppi, kelle kontaktid on Merko Ehituse saadetud garantiiaja lõppu meenutavas kirjas, ütles, et korteriomanik peaks siiski vahepeal tehtud töödest lähtudes ning oma ekspertiisiaktidele tuginedes vastama, mis parandustöid ta ehitajalt enne garantiiaja lõppu ootab. “Kui põhjus meis, ei ole probleemi – kõik saab korda tehtud,” lausus Suppi, “oleme likvideerinud puudusi vastavalt märkustele, kuid alati ei ole me korteris kõike tegema pääsenud.”

WAM OÜ juhataja väitel on ta ehitajale korterisse alati juurdepääsu võimaldanud. “Ainult öelgu, kui tulevad, ning nad pääsevad sisse,” ütles ta.

Ehitaja sõnul said nende korterite probleemid alguse sellest, kui omanik vahetas neli korda projekteerijat. “Sellisel juhul tekivad probleemid, aga kindlasti ei ole seda, et me ei suudaks ehitada korterit, mis ka sellele härrale sobiks. Ehitusvigu võib alati leiduda, kuid me likvideerime need,” ütles Suppi.

Korteriomanik on siiski teist meelt: “Nad lihtsalt petavad. Ütlevad, et kõik on normaalne, aga ei ole ju!” Mis edasi? “Ju tuleb kohtusse minna,” ütles WAM OÜ juhataja.