„Suusatamise mõistes pole Lõuna-Eestis lund täna olemas ning maratonirada pole sel talvel veel rajategemise traktorit näinud,” viitas klubi Tartu Maraton juhatuse esimees Indrek Kelk tõsiasjale, et praegu pole veel võimalik rajal suusatada. Ürituse toimumise seisukohast muutuks olukord paremaks, kui lähiajal tuleks 20–30 sentimeetri jagu lund. „Siis saaksime heast asjast rääkida,” tähendas Kelk.

Ettevalmistus käib

Kuigi Tartu maratoni toimumise väljavaated pole kehvade lumeolude tõttu eriti paljutõotavad, tegutseb korraldusmeeskond siiski arvestusega, et üritus toimub. „Oleme hetkel seisukohal, et tegeleme sajaprotsendiliselt ettevalmistustöödega ning esmaspäeval ütleme välja otsused, mis puudutavad 9. veebruarile plaanitud teatemaratoni ja naistesõitu,” ütles Kelk. Ühtlasi avaldas ta lootust, et 16. veebruariks kavandatud maratoni kohta saab midagi täpsemalt öelda järgmise nädala teises pooles või ülejärgmise nädala alguses.

Ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern selgitas, et kui esialgu lubas prognoos eelolevaks laupäevaks lumesadu kogu Eestisse, siis eilne ennustus näitas, et Kagu-Eestist võib sadu mööda minna. „Järgmise nädala lõpus lumesaju võimalus suureneb, kuid tugevaid sadusid pole oodata: siin-seal võib vaid vähest lund tulla,” osutas Meitern.

Lähinädalate ilmaennustust vaadates lisas Meitern, et vähemalt enne veebruari keskpaika pole olulisi muudatusi ette näha. Pakaselised külmakraadid annavad alates sellest nädalavahetusest küll tasapisi järele, kuid see ei tähenda veel, et oleks põhjust sulailma oodata. Selle asemel tuleb arvestada mõõdukama külmaga: öised temperatuurid peaksid senise kahekümne või enama miinuskraadi asemel piirduma kuni kaheteistkümnega ja päeval ei tohiks termomeetrinäit langeda kuuest või kaheksast miinuspügalast allapoole. Tõsi, järgmisel nädalal peaks Eestile lähenema soe õhumass, kuid see võib Meiterni sõnutsi heal juhul ainult Hiiumaa ja Saaremaa läänerannikul termomeetrinäidu nullini kergitada.