„Neljapäeva õhtuks võib termomeetrinäit langeda nullini või veelgi madalamale. Ehk siis teedel on oodata väga ohtlikke liiklusolusid,” hoiatas Paljak. „Roolikeerajatel tuleb sellega kindlasti arvestada, sest esimene lumi ja libedus on pärast suve kõigile harjumatu.”

Ilmajaama eilse prognoosi järgi võib üle Eesti neljapäeva õhtuks maha sadada kuni paari sentimeetri ning Lõuna-Eestis kohati isegi kuni nelja-viie sentimeetri paksune valge lumekasukas. Päeval on plusskraade sedavõrd napilt, et kiiresti lumi ära sulatada ei jõua.

Seetõttu soovitas Paljak suurema segaduse vältimiseks neil, kel sõidukitel veel suverehvid all, talverehvid välja otsida. „Eriti peavad libedate teeoludega arvestama need, kel on nädalavahetusel plaanis pikemaid sõite teha,” osutas Paljak ning lisas, et teedel tuleks miinuskraadide tõttu ettevaatlik olla varahommikuti, aga ka hilisõhtuti. „Lõiguti võivad teed sel ajal ohtlikult libedad olla.”

Seaduse järgi on sõidukitel lubatud naastrehve kasutada 15. oktoobrist kuni märtsi alguseni. Erandina võib talviste tee- ja ilmastikuolude korral naastrehve kasutada 1. oktoobrist 30. aprillini.

Seda, et talvised ilmaolud pikemalt püsima jääksid, Paljak ei uskunud. Külmemate ilmaoludega tuleb tema kinnitusel arvestada vähemalt selle nädala teises pooles, samuti uue nädala esimestel päevadel. Ilmaprognoosi eri variandid näitavad nimelt, et kui külm novembri alguseks ei taandu, tuleb soojemat õhku lihtsalt mõned päevad kauem oodata.

Paljak märkis ühtlasi, et oktoobri lõpu poole maha sadav esimene lumi on aastate lõikes üsna tavapärane. „On ju olnud aastaid, kui esimene lumi on lühiajaliselt maha sadanud juba oktoobri alguses,” viitas ta.

Sõltumata sellest, kas esimene lumi on keskmisest varem või hiljem maha tulnud, on sellega liikluses alati suur segadus kaasnenud.



Püsivad miinuskraadid tulevad siiski alles novembri lõpus

Atmosfääri ja maailmamere koostoimet arvestavat nn NOAA prognoosimudelit kasutav TÜ keskkonnafüüsika vanemteadur Marko Kaasik prognoosib oma võrguküljel, et oktoobri järel peaks novembrikuu tulema keskmisest mõnevõrra kuivem. Keskmine õhutemperatuur peaks püsivalt alla nulli langema novembrikuu lõpu poole.

Detsembri kohta kirjutab Kaasik järgmist: „Ka detsembris ootame väiksemaid õhurõhu erinevusi ja loiumaid madalrõhkkondi kui tavaliselt. Oodatavalt tuleb detsember tavalisest natuke külmem. Kuigi sajab vähevõitu, peaks vähemalt Ida-Eestis lumi kuu keskpaiku maha tulema, jõuludeks arvatavalt kogu Eesti mandriosal.”

Jaanuaris on praeguse prognoosi järgi oodata tavalisest veidi rohkem ida- ja põhjatuuli, kõrgrõhkkonnad toovad külmalaineid. Keskmiselt peaks jaanuar tulema mõõdukalt külm, mis peaks tagama lumikatte vähemalt Mandri-Eestis. Seda hoolimata suhteliselt vähestest sademetest.