Seetõttu pöördus Kuusalu vallavanem Herko Sunts reedel riigikontrolli ja õiguskantsleri poole.

„Salmistu on üks kiiremini kasvavaid külasid Kuusalu vallas ja siin on väga suur Tallinna elanike surve. Suvel on see ülerahvastatud. On vaja luua puhvertsoonie, kõike ei saa täis ehitada, midagi peab jääma ka puhkealadeks,” ütles Sunts Päevaleht Online´le.

Kokku on juttu viiest keskkonnaministeeriumi omanduses ja maa-ameti valitsemise all olevast maatükist, millest üks on juba eraisikule üle antud. „Ühte maatükki planeerisime küla jaanitule platsiks, riik virutab selle põhimõtteliselt meie nina alt ära,” nentis Sunts.

Suntsi andmeil on oht, et ka teised maatükid antakse samamoodi maavahetustehingutega eraisikutele enne, kui valmib pooleliolev Kuusalu valla ranna-ala osa-üldplaneering Valkla külast Andineeme külani. Planeeringuga tahab vald riigi maatükid enda omandusse saada ja muuta need üldkasutatavateks puhkealadeks, kuid maa-amet ei ole sellega nõus ja taotleb mere ja selle läheduses asuvate maatükkide maakasutusfunktsiooni muutmist selliseks, et sinna saaks elamuid ehitada. Kokku on tegu umbes 22 hektarit hõlmavate maadega.

Vallajuhi kirjas õiguskantslerile ja riigikontrollile leitakse, et nii maa-ameti kui keskkonnaministeeriumi tegevus ei ole kooskõlas ei planeerimisseaduse ega märgukirjale ja selgitustaotlusele vastamise seadusega.

Kuusalu vallavolikogu algatas planeeringu juba 25. septembri 2003. aasta otsusega. Pärast seda saadeti planeeringu eskiis maa-ametile kooskõlastamiseks, seadusega ette nähtud ühe kuu jooksul vastuväiteid laekunud ei laekunud. Planeerimisseaduse kohaselt võib Kuusalu vald planeerijana lugeda planeeringu kooskõlastatuks, kui selle kohta pole laekunud ettepanekuid ja vastuväiteid ühe kuu jooksul. Samuti ei esitanud maa-ameti peadirektor Kalev Kangur pretentsioone valla esindajatele kohtumisel 2005. aasta suvel.

Maa-amet esitas oma vastuväited planeeringu kohta 22. septembril 2006 ehk enam kui 10 kuud peale planeeringu esitamist. Kangur oli siis veel ametis. Praegu on mees vahi all, kuna teda kahtlustatakse seoses maavahetustehingutega korruptsioonis. Tema teenistussuhe on peatatud.

„Tagantjärgi tundub, et tegu oli pahatahtliku venitamisega, et riik saaks tehingud ära teha enne, kui planeering kehtestatakse,” ütles Sunts.

Oma vastuväidetes ei aktsepteeri maa-amet riigi omandisse jäetud maa planeerimist puhke- ja ja virgestusmaana ja teeb ettepaneku tsoneerida maad elamumaana ning Valkla ranna maaüksuse maa elamu-, äri-, puhke- ja virgestusmaa segafunktsiooniga.

Käesolevaks hetkeks on viiest maaüksusest, mida vald kavandab planeeringu alal avaliku kasutusse võtta puhke- ja virgestusmaana, Teeäärse maaüksus antud üle eraisikutele (omaniku vahetus 17.10.2006) ning vallavalitsusse laekunud info kohaselt on analoogseid tehinguid kavandatud veelgi (Murru maaüksus). Teeäärse maaüksuse uued omanikud on Andrei Kindel 1/2 osas ja Kaire Kindel 1/2 osas.

"Probleem ei ole nendes isikutes, vaid maa-ameti ja keskkonnaministeeriumi tegevuses, kes teavad, et nendel maadel on valla huvi, kuid vaatamata sellele annavad need ära," täpsustas Sunts.

Osa-üldplaneeringu eskiis: http://www.epl.ee/fail/kuusaluplaneering.pdf. Riigilt taotletavad maad on roosa katkendliku piirjoonega.