Maailmameister Gerd Kanter:

Kauaoodatud kuld oli käes! Ülekaaluka esikoha taganud Kanter seisis ka kaks aastat tagasi Helsingi MM-il võidu lävel, kuid viimases voorus surus Virgilijus Alekna ta hõbedale. Seekord pööras eestlane jõuvahekorra enda kasuks, oma osa mängis leedulase jalavigastus.

“Unistasin võiduhetkest juba Helsingis ja sealt edasi on see püsinud mõttes kogu aja,” lausus 28-aastane vägimees. “Olen tõusuteel ja mul on veel paar aastat paremaks minna. Kokkuvõttes: mul on olnud super-aasta!”

Sinimustvalgele lipule oli Helsingis kirjutatud odaviske maailmameistri Andrus Värniku autogramm ja võidutulemus 87.17, nüüd kirjutab sinna oma autogrammi ja võidutulemuse 68.94 teine eestlasest kergejõustiku maailmameister.

“Mulle polegi veel õige võidutunne kohale jõudnud,” tunnistas värske maailmameister dopingukontrollist saabudes ja enne Eesti koondise võidupeole minekut.

“Helsingis oli tunne isegi veidi võimsam, sest seal sain oma esimese medali,” jätkas Kanter. “Seal võistlesin nagu kodus: eestlasi oli palju kaasa elamas. Aga tänane võit oli muidugi kauaoodatud. Ka siin oli üpris palju poolehoidjaid – nii kahel pool heitesektorit kui ka peatribüünil.”

Pärast esimesi sooritusi otsis Kanter pilguga treener Vésteinn Hafsteinssoni, kes andis hoole-alusele märkide keeles nõu, kuidas paremini heita.

“Isa, ema, Liina, sugulased, sõbrad, tuttavad, kogu meie tiim – usun, et tänane päev oli neile suurepärane,” lausus Kanter.

Meeskond, milles viimasel hooajal täitis tähtsat rolli ka masseerija Indrek Tustit, elas võidule koos kaasa. “Esimese katse järel oli kindel, et Gerd kontrollib võistlust. Nägin tema silmis looma,” lausus tiimi juht Raul Rebane.

Võidumehe elukaaslane Liina Pärtel ei julgenud enne viimast katset rõõmustada. “Siis kulus veel viis minutit, kuni sain aru, mis oli juhtunud,” lausus naine, kes oli võistluse-eelsel õhtul korra Gerdiga kohtunud, kuid MM-finaalist nad ei vestelnud – pinge oli niigi haripunktis.

Alekna kurtis vigastust

Kanteri esikoht pani punkti kahekordse olümpiavõitja Alekna 37 järjestikuse võidu seeriale. 35-aastane leedulane sai kaheksa päeva enne MM-i vigastada. Ta teadis, et ei suuda eestlasele konkurentsi pakkuda. “Tundsin väga tugevat võidunälga, tahtsin Aleknast lõpuks jagu saada. Maailma kõigi aegade parima kettaheitja alistamine andis väga hea tunde,” ütles Kanter, kes oli leedulast varem edestanud vaid korra neli aastat tagasi vähetähtsal võistlusel.

Neljanda kohaga leppinud Alekna ütles, et Kanter kasutas oma võimalust hästi. Leedulane sai kaheksa päeva tagasi säärelihase vigastuse. Veel viis päeva enne kvalifikatsioonivõistlust polnud ta kindel, kas saab üldse osaleda.

“Ma polnud niisuguses seisus suuteline Kanteriga konkureerima,” ütles ta. “Aga ma pole relvi maha pannud. Veel sel hooajal on ees mitu võistlust, kus tahan saada revanši.”

Interneti kommentaare

Leedu Delfi:

Pekingis tuleb Alekna revanš

Nii kommenteeriti Leedu Delfis Kanteri võitu kettaheites.

•• Bigas: Eestlased ületasid meid ka siin...

•• Gaila: Eestlane võitis. Mis siis ikka, õnne, vähemalt omad :)

•• Vitas: Alekna on Kanteriga tegelikult hea sõber, nad käivad palju läbi ja treenivad sageli koos. See noor eestlane peab Aleknat oma õpetajaks. Vanuse poolest võiks tõesti arvata, et kätte on jõudmas Kanteri ajastu. Kuid MM on kõigest üks võistlus. See on omamoodi õnneasi. Ka sel aastal võitis kõik teised võistlused ju Alekna ning arvan, et tulevikus võidab Kanterit mõne aja vältel enam kui ühel korral.

•• Sekmes Aleknai!: Arvan, et Kanteri süda oli saapasääres, kui Virgis tegi viimase heite. Tema kaotus on pigem erand kui reegel. Vähemalt statistika näitab nii...

•• 3kart olimpinis: Kõik on korras, see pole tragöödia. Inimene pole robot. Pekingis tuleb revan‰ ja võimalus karjäär väärikalt lõpetada.

•• Elas: Kuidas ka ei oleks, Alekna täht langeb. Pakun, et Pekingis saab ta parimal juhul 3. koha, ja seegi oleks vedamine. Pärast olümpiat peaks ta aktiivsest spordist kõrvale tõmbuma.

•• Watcher: Kahju ja kummaline, et Alekna ei suutnud pronksigi saavutada, hea tähelepanek, et tulemused ei olnud superhead, oleksin kuidagi arvanud, et meie mees viskab need 66–67 m kinnisilmi ka ära, aga siin...

•• Alekna super: Ma ei saa aru, meie rahvas peaks olema uhke sellise mehe üle, kes on nii palju medaleid toonud, aga siin kõik kaeblevad. Alekna on tubli, esines hästi ning need pole tema viimased võistlused. Ilma Alekna saavutusteta ei oleks Leedu mitte midagi.