Pirita linnaosa halduskogu esimees Mati Eliste ütles, et Pirital on maamaks kunstlikult üles löödud.

“Hindamise aluseks võeti Pirita viimased maatehingud, mis linnaosa prestiiÏi kasvamisega olid kunstlikult lakke löödud,” lausus Eliste. “Näiteks oli ühe maaostu puhul ruutmeetri hind 1000 krooni, mis lööb hinnapoliitika täiesti segamini. Samas rohkem selles piirkonnas tehinguid ei toimunud ja maa hinna määramisel saigi otsustavaks see tehing.”

Eliste sõnul näitab see, et maamaksu arvestamise metoodika on vale.

“Põliselanikud ju maad müünud pole, vaid seda on teinud Pirital maa tagasi saanud inimesed. Samas on Pirita kohalikud inimesed selle maa elamumaana väärtustanud ja miks peaksid nad nüüd seal maad ostnud ärimeeste tehingute pärast kannatama?” küsis Eliste.

Ülekohtune otsus. Eliste sõnul tähendab maa ümberhindamine Pirital elavatele inimestele vähemalt kahekordset maamaksu tõusu, mis on ilmselgelt ülekohtune.

Eliste sõnul on maahinna Pirita linnaosas eelkõige üles löönud kinnisvaraarendajad, kes loodavad hakata sinna rajama elamurajoone.

“Maksutõus käiks elanikele kindlasti ülejõu,” ütles Nõmme linnaosa halduskogu esimees Keit Pentus. “Kardan, et see toob kaasa kruntide massilise müügi, kuna suurema krundi omanikud ei jaksa selle eest enam maksu tasuda. Kokkuvõttes kaasneks aga massilise müügiga maa odavnemine.”

Samas hoidis linnavalitsuse eilne otsus ära maksukoormuse ülisuure tõusu, sest septembris välja pakutud lahenduse kohaselt tõusnuks näiteks Pirita mereäärsetel aladel krundi ruutmeetri hind 130 krooni rohkem, kui eile kehtestati.

“Tegime esialgsetesse maamaksu kavadesse muudatusi ja loomulikult alanemise suunas,” sõnas maa-ameti korralise hindamise projektijuht Aivar Tomson. “Lihtsalt mõne piirkonna maa hindamisel sai võetud konservatiivsem hoiak ning samuti tuli mõne koha puhul ilmsiks infot, millele hindamisel ei osanud üldse tähelepanu pöörata.”

Kogu linna jaoks mõõdukas tõus. Aivar Tomson sõnas, et maa hindamisel ei tehtud otsuseid maksumaksja kahjuks. “Ma ei julgeks öelda, et maamaks terves Tallinnas drastiliselt tõuseks, sest eelkõige peab volikogu otsustama, millise maksumäära ta kehtestab,” ütles ta. Hetkel kehtiv seadus annab võimaluse rakendada maahinnast arvestatavat 0,5-2 protsendi suurust maksumäära.

Maamaksu kasv Pirital

Kui seni maksis Pirital mereäärse 300 ruutmeetri suuruse krundi omanik maksu 600 krooni aastas, siis edaspidi tõuseb maks 1500 kroonini aastas.

Varem korrutas omanik maamaksu arvestamisel ruutmeetrite arvu Pirital krundi ruutmeetri hinnana kehtinud 190 krooniga ja sai tulemuseks 60 000 krooni, millest ta maksis maamaksuna ühe protsendi ehk 600 krooni.

Maa ümberhindamise tulemusel kasvab ruutmeetri hind 500 kroonini ja maaomanikul tuleb maamaksu maksta juba 900 krooni rohkem.

Linnaosade halduskogud soovivad maaomanike maksukoormuse vähendamiseks alla kaubelda protsenti, mille alusel maksu arvestatakse.