Koosolekul osales panga ligi 3000 aktsionärist 120, kes esindasid napilt üle 60 protsendi kõikidest häältest. Maapanga kolm suuremat aktsionäri, Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank, Balti Investeerimisfond ja kindlustusselts Nordika kontrollivad umbes poolt aktsiapakki.

Panga mai lõpus üle võtnud, peamiselt kindlustusseltsist Nordika tulnud uued juhatuse liikmed süüdistavad Maapanga põhjaminekus eksjuhti Arvo Sarapuud ja tema meeskonda.

“Maapank oli riiklik püramiidskeem, millel klassikalise ja konservatiivse pangandusega vähe tegemist. Pank sõltus valitsuskoalitsiooni otsustest ja Sarapuu isiklikest sidemetest,” ütles eile enne panga likvideerimise otsuse vastuvõtmist juhatuse esimees Tiit Arge aktsionäridele.

Tegemist oli õigupoolest riigipangaga, ütles Arge. Tema sõnul oli riigi raha pangas 780 miljonit krooni, mis moodustab panga võõrkapitalist 54,2 protsenti. Peale selle oli pangas ka põllumajanduse ja maaelu krediteerimise fondi 25 miljoni krooni suurune allutatud laen, samuti varjasid tegevjuhid Arge sõnul omanike eest panga majandusseisu, mis viis panga likvideerimiseni.

“Ühest küljest on meeldiv kuulda, et Maapank oli üles ehitatud vaid ühele inimesele, ma võtan seda kui tunnustust,” ütles Sarapuu Eesti Päevalehele. Ta kinnitas, et kõik riigi raha puudutavad otsused on tehtud temast sõltumatult.

“Maameeste panga võttis Nordika vene meestega üle ja nüüd Isamaa likvideerib seda,” ütles Sarapuu. “Vennad on huvitatud likvideerimisest, sest likvideerijate kätte langeb müüdud varast kaks protsenti,” lisas ta.

Sarapuu sõnul algasid panga probleemid omal ajal juba nelja väikese panga liitudes. “Polnud suurt magu, mis suutnuks väikesed jamad ära seedida,” ütles Sarapuu.