Juulis saatis siseministeerium Harju maavanemale Värner Lootsmannile kirja, milles juhtis tähelepanu  puudujääkidele maavanema töös. “Siseministeeriumile on laekunud märgukirju, kus juhitakse tähelepanu planeeringute kehtestamiseelse järelevalve ebaühtlase kvaliteedi üle.” Teiste hulgas on ministeeriumile märkusi esitatud ka Harju maavanema töö kohta.

Ministeeriumile laekunud kirjades on toodud näiteid planeeringutest, mis on saanud maavanema heakskiidu ja kehtestatud, kuid mille kehtestamisotsuse on kohus hilisemas kohtuvaidluses tunnistanud õigusvastaseks.

Samuti heidetakse maavanemale ette puudulikku järelevalvet planeeringute menetlusvigade osas ja tähelepanematust selles, et planeeringutes toodud lahendused pole piisavalt põhjendatud. Ette heidetakse sedagi, et maavanem pole pööranud tähelepanu, kas detailplaneeringud on koostatud vastavuses kehtestatud üldplaneeringutega.

Näiteks väitis Harkujärve küla elanik Roland Amos oma kirjas siseministeeriumile, et maavanema järelevalve Järve-Männiku detailplaneeringu osas oli pealiskaudne ja ainult vormi täitmine ning kirjalikult esitatud vastuväidetesse ei süvenetud.

“Leian, et Järve-Männiku planeeringutele antud heakskiidud on seadusvastased ja seega palun algatada ametkondlik juurdlus võimaliku ametiseisundi kuritarvitamise tuvastamiseks Harju maavanema tegevuses,” kirjutas Amos selle aasta mais siseministeeriumile.

Sotsiaalne aktiivsus tõusnud

Siseministeeriumi sõnul viitab neile laekunud kirjade hulk sellele, et kodanikud on hakanud varasemast palju tihedamini ja suuremal määral huvi tundma nii kodukandi kui ka ümbruskonna planeeringute vastu.

Maavanemal palub ministeerium suhtuda järelevalvesse suurema tähelepanu ja tõsidusega, et tagada kohalike omavalitsuste planeeringuotsuste piisav  kvaliteet.

Kriitika maavalitsust ei kõiguta

•• Harju maavalitsuse maasekretär Leevi Laever, kes täidab puhkusel oleva maavanema Värner Lootsmanni kohustusi, ütles, et siseministeeriumi kiri jättis väga kummalise mulje. “Kiri oli äärmiselt vastuoluline ning konkreetsetele juhtumitele ei viidanud,” ütles maasekretär.

•• Ühtlasi leidis Laever, et siseministeeriumi umbisikuline näpuviibutus ei too maavalitsuse töösse mingeid muutusi. “Ega maavanem kuulutagi lõplikku tõde ning temagi töös võib vigasid sisse tulla,” ütles Laever. 

•• Arvestades järelevalve mahtu, on Laeveri sõnul selge, et vaidlused jäävad õhku ning alati leidub neid, kes asjaga rahul pole.