Magasini tänava endisest hooldushaiglast on rekonstrueerimise tulemusena saanud 1,6–4,2 miljonit krooni maksvate ateljeedega kortermaja, mille üm-ber kerkivad linnavilla tüüpi ridaelamud.

Arhitekt Herbert Johansoni projekti järgi 1926. aastal valminud ja 1997. aastal arhitektuurimälestiseks tunnistatud Tallinna tiisikushaigla hoone seisis viimastel aastatel kasutuseta.

2003. aastal lõpetas amortiseerunud majas tegevuse hooldushaigla, kaks sügist tagasi ostis 2,36 hektari suuruse hooldushaigla kinnistu Ida-Tallinna keskhaiglalt 51 miljoni krooni eest osaühing Crislivinca, mille omanikud on Eston Ehituse nõukogu esimees Urmas Veskimeister ja EKE Investi juhataja Rein Tiik.

Nüüdseks on Eston Ehitus maja seest ja väljast korda teinud, rekonstrueerides selle ateljeepindadega elamuks, mille väiksemad korterid on 33-ruutmeetrised ja suuremate, katusealuste korterite suurus küün-dib üle 80 ruutmeetri.


Puumaja on nišitoode

Maakler Iris Olle sõnul on kümne kuuga 26 korterist ligi pooled müüdud, kuigi hinnad küündivad suuremate puhul üle nelja miljoni krooni. “Hinna ajab kõr-geks see, et kõik, mis vähegi on renoveerimist väärt, on renoveeritud. See on märksa aja- ja töömahukam kui uue ehitus,” selgitas Olle, nimetades puitmaja pigem nišitooteks.

Eile askeldasid ateljeemaja õuel Eston Ehituse töömehed ja hoone sisemuses oli arhitekt Toomas Ranki näpunäidete järgi käsil viimistlus. “Paika jäid vanad trepikojad ja kaitsealune fassaad,” iseloomustas objekti insener Kasper Kägo.

Hooldushaigla juurde on arhitekt Tiit Trummal kavandanud linnavilla tüüpi samuti kolmekorruseliste majadega elamurajooni. Paljude uusarendustega võrreldes muudab Magasini tänava kinnistu eriliseks kõrghaljastus. Pargilaadsuse rõhutamiseks tulevad lindina kinnistut ümbritseva 70 korteriga majale avarad terrassid. “Kortermaja ja ridaelamu hübriidi” ühte trepikotta paigutatakse neli kuni kuus korterit, hõre täisehitus-protsent aitab Trummali sõnul uushoonestusel paremini sobituda ümbritseva miljööalaga. Praegu täpsustatakse detailplaneeringu eskiisi ja pooleli on eelprojekti koostamine, ehitusloani loodetakse jõuda enne jõule, et uuel aastal osa kunagise haigla lisahooneid maha võtta ja kopp maasse lüüa.