Minister on Eesti Energia kõige suurem ülemus, sest ta kannab ettevõtte üldkoosoleku rolli, langetades kõige olulisemad otsused. Riigile igal aastal kopsakaid dividende maksev ja meie energeetilist sõltumatust demonstreeriv energiafirma võis seni ka kõige raskematel hetkedel arvestada ministri siira poolehoiuga. Kuid üleeile telekaamerate pilgu all viidud avatud elektrituru hinnapakettide tutvustamine ajas Partsil kopsu üle maksa.

Eesti Energia juhtide Sandor Liive ja Margus Rinki esinemise järel võis jääda mulje, et elektrituru avanemine on läbi kukkumas: väiketarbijad saavad turjale konkurentsiameti poolt kontrollitud Eesti Energia monopoli asemel seadusega kindlustatud ja kontrollimatu Eesti Energia monopoli.

Energiafirma näitas oluliste pakettide võrdluses elektri kallinemist rohkem kui poole võrra. Kusjuures lepingu sõlmija aheldatakse käeraudadega Eesti Energia külge: kes tahab enne lepingu lõppu parema pakkuja juurde üle minna, peab maksma trahvina viiendiku justkui tarbimata jäänud elektrienergia hinnast.

Eesti Energia käsitlusest võib aru saada, justkui ei ostaks klient sellelt firmalt elektrienergiat, vaid rendiks või omandaks järelmaksuga osalust mõnes elektrijaamas. Firma esindajad armastavad tehingut võrrelda näiteks nutitelefoni kasutamiseks sõlmitud lepinguga sidefirma ja kliendi vahel. Kuid see võrdlus on kohatu, sest elektri ostja ei käsuta ega kasuta tegelikult elektrimüüja seadmeid.

Kuus kuud kuni kolm aastat

Eesti Energia kavatseb kliendid sunnismaiseks muuta ajavahemikuga kuuest kuust kuni kolme aastani. Seda olukorras, kus elektrituru seadusega loodi mehhanism, millega elektritarbija saaks tarnijat vahetada lausa iga kuu.

„Avatud turul on klient lõpuks kuningas ja kui elektrimüüja ta välja vihastab, valib ta teise müüja,” lausus Parts. „Soovitan inimestel mitte kiirustada ja oodata ära ka teiste elektrimüüjate hinnad ja pakkumised, sest turule tuleb ettevõtteid kindlasti juurde ja tekib ka reaalne konkurents.”

Eesti Energiast aga selgitati, et ministri soovituse järgi käimine ja konkurentide ära ootamine võib osutuda kliendile kahjulikuks. Nimelt määratakse elektripaketi hind börsil parasjagu valitseva hinnataseme järgi. Ilmade külmenedes elektritarbimine suureneb järsult, mis ajab üles ka börsil parasjagu valitseva hinna. Kevade poole seevastu hakkab hind langema, muutudes suveharjal hoopis väikeseks. Sellepärast oleks näiteks fikseeritud paketiga liitumine kasulikum kevadel ja suvel, kui keskmine hinnatase on madalam. Niimoodi määrab turu avanemine ja massiline lepingute sõlmimine detsembris-jaanuaris vältimatult oluliselt kõrgema hinnataseme võrreldes seni kehtinuga.

Samal ajal ei väida Parts, et tema alluvusalas tegutsev firma on hindu pakkudes lausa vassinud. Alates järgmisest aastast peab Eesti Energia elektri tootmiseks hakkama suures mahus CO2 kvooti ostma, mis tõstab ministri selgitusel ka elektritootmise kulusid. „Tarbijatele tuleb seda kõike paremini selgitada,” rõhutas ta. „Eeldan Eesti Energialt ja teistelt turuosalistelt vastutustundlikku ja avatumat käitumist, kuna turu avanemine puudutab sadu tuhandeid kodukliente.”

Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink väitis, et temani pole teated ministri pahameelest ulatunud. „Ministri kui omaniku esindaja kriitika on meile üllatav. Minu arvates oli Eesti Energia kommunikatsioon eile (üleeile – toim) aus ja avatud nagu ühele vabaturu ettevõttele kohane,” sõnas Rink. „Meie pakettide hinnad lähtuvad elektri turuhinnast ja peegeldavad seisu elektribörsil. Ministri soovitus tutvuda erinevate pakkumistega ning võimalusi põhjalikult kaaluda on igati mõistlik ning soovitame klientidele sama.”

Vaatamata mitmete Eesti Energiast sõltumatute kohalike elektri jaotusvõrguettevõtete tegutsemisele juba enne turu avamist, kuulub määrav osa Eesti elektri väiketarbijatest Eesti Energia klientide hulka. Tõenäoliselt muudab elektrimonopolile seadusega lubatud käerauapoliitika konkurendid turule tulekul ettevaatlikuks, sest Eesti Energia kliendile soodsama hinnapakkumise tegemine muutub mõttetuks, kui inimene peab senise elektrimüüja juures lahkumiseks kopsaka summa trahviks maksma.

Müüjaid lisandub

Läti energiamonopoli tütarfirma Elektrum lubas oma vabaturu hinnapaketid avalikustada juba eelmisel nädala. Eile sai teatavaks, et 220 Energia nime all esinev elektrimüüja avaldas samuti oma hinnapaketid. Ülekandevõrgu ettevõte Eleringi avas äsja keskkonna Andmeladu, kus kliendid saavad märkida oma soovi elektri müügipakkumiste saamiseks.

Suureks pettumuseks osutus avanenud turul väiketarbijatele elektrit müüma tõttavate ettevõtete arv oodatust palju tagasihoidlikumaks. Mitmed seni suurettevõtetele spetsialiseerunud müügifirmad ei soovi suurte kulude ja töömahu tõttu väikeklientidest kuuldagi. Kui suurema osa elektritarbijate infobaasi valdava ja neid reaalselt oma kliendiportfellis hoidva Eesti Energia kõrvale ei ilmu jõuliselt tegutsevaid konkurente, võib turu avanemise lugeda läbikukkunuks. 



INTERVJUU

Latvenergo hinnad oktoobris

Miks tulite konkreetsete hinnapakettide asemel välja mingi ilukirjandusliku tootega: numbreid polnud, vaid ilusad nimed?

Meie strateegiline otsus oli tutvustada Latvenergo uut kaubamärki Elektrum ja rääkida paketi kontseptsioonidest. Müügikampaania algus oligi planeeritud hilisemale ajale, et mitte teha kõike ühe korraga.

Paketid koos hindadega avalikustame oktoobri esimeses pooles. Mingit konkreetset kuupäeva mul välja käia ei ole.

Eesti Energia paketitutvustuselt jäi mulje, et nad teie kui tõsiselt võetava konkurendiga ei arvesta.

Meil on siiras soov Eesti turule välja tulla kõigile sobivate konkurentsivõimeliste pakkumistega. Kui inimesed jäävad üldteenuse peale, siis võib otsuseid langetada igal kuul ilma takistusteta. Kui täna tehakse Eesti Energiaga kolmeaastane pakett, siis seda otsust ma ei oska kommenteerida.

Kas teie paketid ja hinnad on võrreldavad Eesti Energiaga?

Midagi erilist siin pakkumises ju tulla ei saa, sest toode, mida müüakse, on üpris selge.

Kas teie hakkate kasutama käerauapoliitikat?

Tahame olla paindlikud ja sõbralikud.

Kuidas reaalses elus toimub elektrimüügi firma poolt elektrienergia tootmise pikaks ajaks broneerimine 60-vatise elektripirni ja ühe pliidirauaga pensionärile?

Ma ei oska öelda, kuidas Eesti Energia seda broneerib. Meile on kõik kliendid olulised ja valikud kõigile.