Maksuhaldur saadab 35 miljoni kroonise maamaksuvõla kättesaamiseks neil päevil meeldetuletuskirju tuhandetele inimestele, sest iga neljas maaomanik jättis tänavu esimese maksukolmandiku  tähtajaks tasumata.

Maksu- ja tolliameti tulude osakonna juhataja Ruth Paade sõnul oli 16. aprilli seisuga 431 953 maksukohuslasest maks tasumata 106 600 inimesel ja 14 300 inimest tasus selle osaliselt.

Esmaspäevaks oli pilt mõnevõrra muutunud: võlgnikke 88 270, lisaks 11 290 osalist võlglast ja laekumata 35 miljonit krooni. Kuidas on maksu tasumist mõjutanud Tallinnas 2,5-kordistatud maamaksumäär, pole Paade sõnul võimalik öelda, sest maksjal võib kinnistuid olla mitmel pool üle Eesti.

Ehk teisisõnu: kui tasuda tuleb 1800 krooni maamaksu Tallinnas, 20 krooni Obinitsas ja 100 krooni Raplas ning maaomanik maksab ära vaid osa, jagatakse saadud raha omavalitsuste vahel määramiste järgi proportsionaalselt.

Võlgnikele maksu meeldetuletamiseks saadab maksu- ja tolliamet iga päev laiali umbes 3000 e-kirja. “Selle nädala lõpuks teeme esimesed koondid ja hakkame vaatama, milline mõju on meeldetuletustel olnud,” ütles Paade.

Maksuvõlglasest Kadrioru elanik ütles, et sai meeldetuletuse enne tähtaja kukkumist, ent otsustas maksta kaks osamakset suvel.

Võlga saab ajatada

Detsembris Kalamajas korteri müünud linlane sai poole aasta maksunõude, sest kinnistusraamatusse tehti muudatus jaanuaris.

Maksuametiga ühendust võtnud inimesed on maksuameti osakonnajuhataja Ruth Paade sõnul andnud positiivset tagasisidet. Kellel on summa üle kantud ja tasumine viibinud, kes on jäänud võlgu hoopis eelmisest aastast, kes ootas kirjalikku teadet. “On ka keerulisemaid juhtumeid, aga enamik on inimlik unustamine,” nentis Paade.

Kes rahanappusel maamaksu tasuda ei suuda, sellel soovitab maksu- ja tolliamet leppida kokku maksu ajatamise. Selleks peab võlgnik tegema maksuametiga lepingu. “Üldiselt on need kuni aastased lepingud. Saab maksta väiksema summa korraga ja ka intress on poole madalam,” selgitas Paade.

Juhul kui tuludeklaratsiooni tagastustaotlust alles kontrollitakse, saab esimese osamakse maha arvata tagastatavast summast.

Esimese maksutähtaja järgse tulu läkitas maksu- ja tolliamet omavalitsustele 17. aprillil: kokku 251,8 miljonist kroonist sai Tallinna linn 100,3 miljonit. Koos summaga, mis laekus enne seda kuupäeva, on linn saanud maamaksukroone 129,5 miljonit. Mullu laekus sama perioodiga vaid 66,2 miljonit krooni.

Tallinna linna finantsdirektori Katrin Kendra sõnul pole mingit põhjust muretseda või võlast rääkida, sest näiteks 300-krooniste maamaksuarvete saajad tasuvad tihti kogu arve korraga, ja mitte kolmes osas.

Tallinn, kes suurendas maamaksumäära mullu detsembris 0,6 protsendilt maksustamishinnast 1,5 protsendini, arvestab eelarves 320 miljoni maamaksukrooniga. Üle Eesti kogutakse maamaksu 758 miljonit krooni.

Protest maksustamise vastu

•• Eesti omanike keskliidu algatust vabastada kodud maamaksust oli omanikud.ee leheküljel eilseks toetanud 7645 maja- ja korteriomanikku. Koos internetis kogutuga üle 10 000 inimese toetuse saanud nõudmise annab liit riigikogule üle järgmisel nädalal.

•• Maamaksu põhiseaduslikkuse hindamiseks on halduskohtusse pöördunud üheksa inimest, neist kaheksa Tallinnast ja üks Maardust. “Inimesi on eri piirkondadest: Kadriorust, Piritalt, Nõmmelt,” ütles liidu peasekretär Taavi Madiberk. Teiste seas on seiklusettevõtja Paap Kõlar, kelle maamaks Nõmmel asuva eramukrundi eest küündis üle 10 000 krooni.

•• Keskliit juhib koduleheküljel tähelepanu, et halduskohtusse kaebuse esitamisel tuleb riigilõivu maksta kolm protsenti vaidlustatavast summast, 80– 5000 krooni. Tasuta vaie on võimalik esitada maksu- ja tolliametisse juhul, kui kahtlustatakse viga maamaksu arvutusmetoodikas. Koostöös Eesti maksumaksjate liidu asjatundjatega on Eesti omanike keskliit välja töötanud spetsiaalse maksuteate vaidlustamise blanketi.

•• Maamaksuseaduse järgi saavad maksuvabastust taotleda riikliku pensionikindlustuse seaduse mõistes pensioni saajad, kui tegemist on nende elupinnaga, samuti represseeritud. Tallinna linn hüvitab maamaksu pensionäridele avalduse alusel.

•• Eelmise nädala seisuga oli Tallinna linn maksnud 223 pensionärile 576 472 krooni maamaksu tõusu hüvitist. Keskmine makstud summa oli 2585 krooni. Maamaksu hüvitamise avaldusi on vastu võetud juba ligi 2000.

•• Maamaksuvabastuse saamiseks tuleb esitada avaldus vaid üks kord.