Menetluse alguspunkt on tegelikult möödunud aasta kevades, kui Ida-Viru keskhaigla teatas, et hakkab tegema bariaatrilisi operatsioone ehk maovähenduslõikusi. Operatsioone hakkas läbi viima doktor Jaak Lind — haigla kirurgiakliiniku juht ja kogenud arst, kes varem töötanud kümme aastat operatsiooniploki juhina nii Tallinna keskhaiglas kui ka Ida-Tallinna keskhaiglas. Esimesed operatsioonid sujusid probleemideta ning seejärel hakati lõikusi tegema kord nädalas.

Tekkis neerupuudulikkus

Kohtla-Järve elanikule Galinale (patsientide täisnimed on toimetusele teada — T. J.) oli liigne kehakaal juba mõnda aega meelehärmi valmistanud ja nii ta otsustaski minna doktor Linnu vastuvõtule. Lind opereeris teda 22. mail 2012. Operatsiooni järel naise seisund halvenes, tal tekkis kõhunäärme põletik ja neerupuudulikkus. Kaks päeva hiljem, 24. mail tehti talle uus operatsioon. Naise seisund ei paranenud. Veel päev hiljem, 25. mail viidi raskes seisundis Galina Tartu ülikooli kliinikumi, kus talle tehti uus erakorraline operatsioon, pärast mida jäi ta ülikooli kliinikumi intensiivravipalatisse kolmeks kuuks. Lõpuks oli tal eemaldatud osa soolestikust, maost, söögitorust ja sapipõiest. Galina suri 30. septembril. Teine kohtlajärvelane Irina heitis maovähendusoperatsiooniks Ida-Viru keskhaigla operatsioonilauale 12. juunil. Doktor Jaak Lind sooritas operatsiooni ja esialgu oli kõik korras, kuid 14. juunil Irina seisund halvenes ja Lind tegi talle kordusoperatsiooni. Selgus, et õmblused lekivad. Need õmmeldi üle, kuid leket täielikult peatada ei suudetud ja naisele paigaldati sond. Irina seisund jäi sellegipoolest raskeks. Nädal hiljem, 21. juunil viidi Irina Tallinnasse Põhja-Eesti regionaalhaiglasse (PERH), kuhu jõudes oli tal veremürgitus.

Mõlema juhtumi kohta on eelmise aasta lõpus teinud otsuse sotsiaalministeeriumi juures tegutsev tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjon (TKE). Mõlemal juhul viitavad otsused ravivigadele ja kirurgi vähestele kogemustele.

Ida-Viru keskhaigla peaarst doktor Kaljo Mitt rõhutas, et kuna tegemist on väga ülekaaluliste patsientidega, on tüsistuste ja komplikatsioonide teke operatsioonide järel ettearvamatu. "Siin võib öelda, et mõnes mõttes bad luck – halb õnn –, et kaks patsienti saabusid üksteise järel, kellel tekkisid tüsistused. Ka TKE leiab, et tüsistused on ettearvamatud, operatsiooni tehnika kohta pole neil ütlemist,” sõnas Mitt.

Sellegipoolest otsustas Ida-Viru keskhaigla doktor Linnu ettepanekul juunis, pärast Irina operatsiooni, maovähenduslõikused peatada.