„See oli ebatavaliselt kiire kuluga,“ iseloomustas Mardna haigestunud poisi haiguskäiku. „Ma arvan, et siin ei olnud ainult selle gripi tekitaja, vaid pidi olema muu faktor veel. Ei saa välistada, et see oli päev enne toimunud vaktsineerimine, sest midagi pidi organismi mõjutama lisaks gripile, et see nii kiirelt kulges,“ selgitas Mardna.

Meditsiiniline tõde võib Mardna sõnul selguda lahangul, kuid ka seal on viieprotsendiline võimalus, et surma põhjuste kohta absoluutset selgust ei saagi.

Seda, kas poissi oleks saanud aidata gripiravimit Tamiflu kasutades, Mardna öelda ei osanud. „Kas see oleks aidanud või mitte, see on tagantjärele spekulatsioon. Võib-olla oleks, võib-olla ei oleks.“

Kedagi süüdistada siin Mardna sõnul ei ole, kuna ei saa eeldada, et tuhanded inimesed, kes järku palavikku jäävad, tuleb kõik Tamiflu ravile panna. „Antud juhul võib-olla oleks pidanud panema,“ möönis ta siiski, kuid ütles, et kedagi süüdistama tema ei julgeks hakata.

„Arvestades seda üliägedat nähtu, mina oma pikaajalise kogemusega ütlen, et siin pidi mingi muu faktor olema,“ selgitas ta.

Perearsti, kes poissi paar päeva enne surma mumpsi, leetrite ja punetiste vastu vaktsineeris, nimetab Mardna väga tubliks ja ülipüüdlikuks inimeseks, kes käitus igati korrektselt. Tegemist oli plaanilise vaktsineerimisprogrammiga.

Mardna paneb inimestele südamele, et ei ole tarvis liigset hüsteeriat üles kütta. „Kui kiirabi viiks kõik need kõrge palavikuga haiged massipsühhoosiga haiglatesse, siis paneme ühe-kahe päevaga jooksul kogu meditsiinisüsteemi lukku,“ rääkis ta, lisades, et iga palaviku puhul ei saa teha ligi 1000 krooni maksvat gripianalüüsi.

„Loodan selle peale, et sellist pandeemiat Eestimaal ei teki,“ ütles Mardna ja arvas, et kõige hullem on olukord, kus paanika tekkides jääb tõeline hädaline abi saamata.