Praegu sõidab tornideta kiriku ette tõukekelku lükkav eluaegne muusikaõpetaja Maria Mahlapuu. Heidab hella pilgu kirikut väga vähe meenutavale valgele karpehitisele. Maria pensioniaja missiooniks on saanud sellest hoonest taas pidevalt toimiva kiriku tegemine, pühakoja taastamine. Uskumatu, kuidas ta sellega küll hakkama saab. Aga peab saama, veri kohustab.

Maria onu Eugen Ruusi elu lõppes Kanadas Vancouveris õigeusu preestrina, kuigi paberite järgi oli ta hoopis ehitusinsener. Paljuski tänu Eugeni tegevusele sai Vändra imepisike õigeusu kogudus tagasi kiriku, mida sovetiajal rüüstati ning kasutati viljasalve ja kinona.

Maria vanaisa Anton Ruus oli aga kiriku sulgemise eel seal preestriks. Maria isalt nõuti, et ta oma preestrist isast lahti ütleks. Kuna ei öelnud, kaotas Maria isa Vändras koolmeistrina koha. Kui oli teada, et kirikust saab viljasalv ja võimurite põlatud pere peab Vändrast lahkuma, peitis Maria kirikukooris laulnud ema hoolega kirikuvarasid. Et neidki päästa, kui kirikut päästa ei suuda. Varad on seniajani leidmata.