Helme ütles ETV telesaates "Paar", et hiljuti riigireetmises kahtlustatavana vahi alla võetud Herman Simmi kui spiooni persoon oli talle teatud määral üllatus, aga see, et info lekib, oli varem teada, vahendasid ERR uudised.

Helme sõnul kahtlustati mõni aeg tagasi salajase info lekkes ka vabariigi presidendi administratsiooni.

Saadikuna Venemaal töötamise ajal Helmele venelased ettepanekuid luuramiseks ei teinud, küll aga tiirles tema ümber igasuguseid tegelasi, kelle puhul tuli olla läbinägelik, meenutas ta.

Helme oletas, et Simm võis olla santažeeritav oma nõukogude mineviku kaudu, ehkki midagi pole veel tõestatud. Helme märkis, et inimesed ütlevad jah-sõna kahel põhjusel: üks on hirm ja teine rahaahnus.

Vastates küsimusele, kui palju võiks Eestis praegu välisriigi luurajaid olla, meenutas Helme endise KGB-lase vastust sarnasele küsimusele: "vähem kui te kardate, kuid rohkem kui te arvate".

Helme lisas, et Venemaa on loonud välisriikides, sealhulgas Eestis, luurevõrgustikke väga osavalt, kattes kogu poliitilise maastiku.

Helme ei välistanud varianti, et Simm kukutati Vene luure poolt meelega, kuna ta oli kaitseministeeriumist juba lahkunud ja tema kaudu olulist informatsiooni enam tulema ei oleks hakanud.