28. mail 1987 tungis 19-aastane Mathias Rust ühemootorilise väikelennukiga Nõukogude õhuruumi ja maandus lõpuks Moskvas Punasel väljakul. Nüüd jagab Mathias Rust oma aega Saksamaa ja Eesti vahel.

Rust käib enda sõnul tihti Eestis ja peatub oma Tallinna vanalinna korteris. Eestisse sattus mees esmakordselt 2004. aasta veebruaris ühe eestlasest sõbra kutsel, kellega ta oli tutvunud Berliinis. Nüüd tuleb Rust Eestisse mitu korda aastas paariks-kolmeks nädalaks.

“Mulle meeldib Tallinna vanalinn, mis annab aimu selle maa pikast ajaloost,” ütleb Rust Eesti Päevalehele antud telefoniintervjuus. “Meeldib ka see, et siin on palju ruumi, palju vaba maad.”

Enda sõnul on Rust viimastel aastatel tegelnud tekstiiliäriga. Ta väidab, et on Eestis ajanud kinnisvaraäri ning nüüd kavatseb hakata Eestis spordirõivaid tootma.

“Eestis äri ajamine erineb suurtest maadest – siin on tähtsad isiklikud kontaktid,” ütleb ta. “Mulle meeldib seegi, et siin käivad asjad kiiresti ning riik on suhteliselt korruptsioonivaba.”

Eesti väiksus on toonud Rustile ka huvitavaid kokkusattumusi. Rust sisenes 1987. aastal Nõukogude õhuruumi Kohtla-Järve lähedal. “Ühe tuttava isa nägi mind tollal Eesti kohal taevas,” meenutab ta. Nüüd unistab Rust sellest, et rajada samasse piirkonda puhkeala hotelli ja spaaga.

Kuidas hindab 39-aastane Rust oma hulljulget tegu nüüd? “Praegu ma enam seda vist ei teeks,” nendib mees. “Olen muutunud ettevaatlikumaks, hindan tagajärgi. Siis ma tagajärgedele ei mõelnud, uskusin, et aitan luua silla ida ja lääne vahele. Samas oli mul väga suur hirm – süda oli saapasääres. Mind saatis terve tunni jooksul Vene lennuk, mis oli nii lähedal, et nägin isegi punast viisnurka. Kartsin, et mind tulistatakse alla.”

Rust uskus, et tema lennul on poliitiline missioon, ning usub praegugi, et suutis selle täita. “Tahtsin Gorbatsˇovile näidata, et paljud lääne inimesed usuvad temasse. Ning see aitas ka lääne inimestel hakata usaldama Nõukogude Liidu võimet muutuda – ma lendasin nn raudsest eesriidest läbi ja näitasin, et Gorbatšovi-aegne Nõukogude Liit ei ole enam nii kohutav kui arvatakse. Kuidas saab öelda, et venelased on ebainimlikud, kui ma pääsesin eluga läbi?”

Rust usub, et ta andis Gorbatšovile võimaluse vabastada ametist vanameelne kaitseminister Sergei Sokolov ning asendada ta Dmitri Jazoviga, kes tollal oli veel “Gorbatšovi mees”.

Mathias Rust

•• Nõukogude piiri rikkumise eest neljaks aastaks sunnitööle mõistetud Mathias Rust vabanes vanglast pärast 14-kuulist vangistust 1988. aasta augustis ja naasis Lääne-Saksamaale.

•• 1989. aasta novembris ründas Rust toonase Hamburgi haigla töötajana üht tema lähenemiskatseid tõrjunud naissoost kolleegi. Kohus karistas Rusti 1991. aastal selle teo eest 2,5-aastase vangistusega, vanglast vabanes mees ennetähtaegselt 15 kuu möödudes.

•• 1994. aastal külastas Rust esmakordselt pärast oma kurikuulsat lendu Venemaad.

•• 1996. aastal taotles Rust Hamburgi kohtus enda pankroti väljakuulutamist.

•• 2001. aastal määras Hamburgi kohus Rustile poevarguse eest rahatrahvi, kolm aastat hiljem trahvis kohus teda pettuse eest.

•• 2004. aastal Eestit külastanud Rust tuli jälgima oma sõbra, maksupettuses süüdistatava ärimehe Vahur Jegorovi kohtuprotsessi.

Allikas: välisajakirjandus