Matvijenko nimetamiseks formaalselt Venemaa võimuhierarhias tähtsuselt kolmandaks persooniks tegid ettepaneku seitse kuberneri. President Dmitri Medvedev, kes on kolme aasta jooksul välja vahetanud suurema osa Venemaa regioonijuhtidest, nõustus Matvijenkoga, kelle ametiaeg Eesti naaberlinna juhina oleks lõppenud selle aasta lõpus.

Pealtnäha Matvijenkot ülendatakse, kuid Venemaal omab parlamendi ülemkoja juht tegelikult vähe reaalset võimu. Peterburi kuberneri ametikoht on võimalustelt palju mõjukam, mistõttu paljud eksperdid ei pea eri ametites korduvalt Tallinna külastanud Matvijenko uut ametit ülendamiseks.

Ekspertide hinnangul tahtis Kreml Matvijenkost Peterburis lahti saada enne detsembris toimuvaid duumavalimisi, sest võimupartei Ühtse Venemaa populaarsus on linnas madal. „Enne valimisi on küsimus, kes saab Peterburi kuberneriks, palju olulisem, kui see, kes saab föderatsiooninõukogu spiikriks,” ütles Kommersandile politoloog Mihhail Vinogradov.

Matvijenko praeguste asetäitjate kõrval nimetatakse uue Peterburi kuberneri kandidaatidena veel justiitsminister Aleksandr Konovalovit, Medvedevi administratsiooni ülemat Sergei Narõškinit, viimase asetäitjat Aleksandr Beglovi, aga ka Gazprom Nefti direktorit Aleksandr Djukovit, kes kõik on Peterburist pärit.