Komisjoni töö korraldaja Toomas Hiio sõnul on viimase osana valminud 500 lehekülge uurimust pärastsõjaaegsest perioodist. „Komisjon vormistab raporti ning veel jääb aasta lõpuks viimane osa raamatuna välja anda,“ ütles Hiio.

1999. aasta jaanuaris esimest korda kogunenud rahvusvaheline komisjon, mida Lennart Meri kutsus juhtima tuntud Soome diplomaadi Max Jakobsoni, oli siiani jõudnud läbi uurida aastad 1940-1945. Nüüd on sellele lisandunud teise Nõukogude okupatsiooni kuriteod.

Meri kutsus komisjoni ellu ajal, mil Eesti pürgis NATOsse ja samas hakati rahvusvaheliselt Eestit koos Läti ja Leeduga aktiivselt juutide tapmises osalemises süüdistama. Hiio meenutas, et päevakorral oli isegi võimalik rahalise kahjunõude esitamine Eestile.

Tõestamaks maailmale, et Eestis toimepandud tegudes saab süüdistada okupatsioonivõime, kutsus president rahvusvahelise komisjoni kokku. Esimesena uuriski komisjon, kelle heaks on aastate jooksul töötanud kümmekond Eesti ajaloouurijat, inimsusevastaseid kuritegusid Saksa okupatsiooni ajal.

2006. aastal ilmus 1300leheküljeline ingliskeelne koguteos komisjoni töö tulemustest. „Seda trükiti 1500 eksemplari ning üle tuhande on müüdud,“ ütles Hiio. „Sama teemaga tegelevad uurijad on meie raamatut tellinud igale poole maailma Ameerikast Jaapanini,“ lisas ta.

Hiio sõnul näitab mahuka uurimuse tõsiseltvõetavust fakt, et Euroopa Kohus kasutas seda otsustamaks mitte võtta menetlusse Eestis küüditamises süüdi mõistetud August Kolki ja Pjotr Kislõi kaebust Eesti riigi vastu.