Kuna arstide, perearstide ja õdede liitude hinnangul pole nende tervishoiu rahastamise kohta tehtud ettepanekuid arvestatud, pandi eile paika streigikuupäev 17. jaanuariks.

“Streigile minnakse juhul, kui aasta lõpuks pole saadud kinnitust, et Eesti tervishoidu oluliselt raha juurde tuleks ja sõlmitaks ka uus palgakokkulepe,” ütles arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa.

Meditsiinitöötajate ettepaneku järgi peaks eelkõige kiirendama tervishoiukulutuste osakaalu kasvu sisemajanduse kogu-

produktist (SKP). Tänavu oli see 5,1 protsenti, mis on euroliidu madalaim. Liitude hinnangul võiks see 2007. a tõusta 6,4 protsendini.

Teiseks peaks haigekassa tasuma raviteenuste eest tegelikke kulusid katvate hindade järgi. Arstide liidu presidendi Andres Korgi sõnul on haigekassa poolt raviteenuse eest makstavad hinnad madalad. Teine asi on see, et haigekassa ei maksa välja hindasid ka täies mahus. “Kui raha on piisavalt, võiks vähemalt välja maksta selle, mis haigekassa ise on kehtestanud,” ütles Kork.

Haigekassa pressiesindaja Anne Osvet tunnistas, et kulupõhiseid hindu pole täies mahus välja makstud, kuid aasta-aastalt on vahet vähendatud. “Kaks aastat oleme pidanud valima, kas tõstame meditsiinitöötajate palkasid või rahastame täies mahus ja ainult haiglate kõiki kulusid,” ütles Osvet.

Kasumit on üle

Rehemaa sõnul on vastandus ebaõiglane seda enam, et haigekassal on lisaks reservkapitalile ja riskireservile eelmise aasta lõpu seisuga jaotamata kasumit 1,218 miljardit ja selle aastaga on lisandunud veel 753 miljonit ülelaekunud ravikindlustuse maksetest.

“Haigekassa püüab näidata, nagu meie tahaks raha vaid palgatõusuks ja et see tuleb patsiendi arvelt,” ütles Rehemaa. “Aga kui praegu töötajate äravoolu ei peatata, siis läheb teenuse kättesaadavus edaspidi vaid hullemaks.”

Eile võttis riiklik lepitaja palgaläbirääkimised menetlusse.