Hoolimata sellest, et Eesti suurimale streigile sammu lähemale astunud meditsiinitöötajad palgalepingu pakkumise valitsuse tegevusetusele viidates tagasi lükkasid, hoidub peaminister Ansip sisuliselt sekkumast.

“Ma ei pea kohaseks sekkuda tööandja ja töövõtjate läbirääkimistesse, mida praegu vahendab riiklik lepitaja,” ütles Ansip eile riigikogu infotunnis. “Olen veendunud, et 22-protsendiline vahendite suurenemine käes-   oleval aastal tervishoiu valdkonnas on piisav selleks, et rahul oleks nii tööandjad kui ka töövõtjad.”

Tervishoiutöötajad lükkasid üleeile õhtul tagasi järgmiseks aastaks pakutud 20-protsendilise palgatõusu, öeldes, et see ei ole arstide ja õdede Eesti tervishoiusüsteemist lahkumise peatamiseks piisav.

Ministeerium venitas

“Me ei saa haiglate liidu esitatud ettepanekuga tervikuna nõustuda, sest selles puuduvad meetmed, mis aitaks reaalselt parandada tervishoiu rahastamist, võimaldaks tõsta ravi kvaliteeti ja muuta patsientide olukorda,” teatasid streigiks valmistujad.

Hoolimata tänavusest märgatavast raha juurdevoolust meditsiini, peavad meditsiinitöötajad lisaraha toomist tervishoiusüsteemi hädavajalikuks. See ulatub haiglate liidu pädevusest kaugemale ja nõuab poliitilist otsust. “Palganõue oli meie teine, mitte esimene nõue,” ütles arstide liidu president Andres Kork. “Meie sõnum ministeeriumile oli, et kui tullakse vastu üldfinantseerimise küsimuses, siis oleme nõus vähendama ka palganõuet.”

Korgi sõnul alustasid meditsiinitöötajad ministeeriumiga läbirääkimisi juba kevadel, kuid ministeeriumi venitamise ning riikliku lepitaja puudumise tõttu jäi teema ka riigieelarve arutluselt kõrvale.

Korgi sõnul oleks üheks lahenduseks kulupõhiste hindade täies mahus maksmine, mis praegu toimub  koefitsiendiga 0,9. “See on nii, nagu saadaksite lapse poodi ja paluksite tuua kümnekroonine kokakoola, aga annate talle ainult üheksa krooni,” ütles Kork. “Samas seisus on praegu Eesti tervishoiusüsteem.”

Ansip: perearstidele visiiditasu

•• Eile riigikogu infotunnis küsimustele vastanud peaminister Andrus Ansip tegi ettepaneku, et patsient peaks perearsti juurde minnes samuti visiiditasu maksma.

•• “Ilmselt on kõigil perearstidel mõistlik kehtestada visiiditasu, mis tagaks ka perearstide töö-   aja efektiivsema kasutamise ja annaks perearstidele täiendavaid ressursse,” ütles Ansip.

•• Peaminister märkis, et teatud muutused tervishoiu finantseerimises on ilmselt vajalikud. Tema sõnul on neid tehtud ka praegu, mille tagajärjel on eelarvest suunatud meditsiinisfääri üle 200 miljoni krooni enam, kui oleks suunatud ilma seadusemuudatusteta.