Arstid tunnistasid ajalehe Postimees toimetuses kokku kukkunud kultuuriajakirjaniku Tõnu Seero surnuks, kuigi paar minutit pärast kiirabibrigaadi lahkumist ilmutas ta elumärke. Seero kukkus Tartu ajalehe Postimees Tallinna toimetuses infarkti tõttu kokku pühapäeva pärastlõunal kella kolme paiku.

“Panime talle kaela alla toe, et pea kuklas oleks ning ta saaks hingata,” meenutas Postimehe Tallinna lisa ajakirjanik Hans Ulmiste. “Kui hingamine katkes, tegime talle enne kiirabi saabumist suust suhu hingamist ning masseerisime südant.”

Tallinna Kiirabi brigaad püüdis Seerot poole tunni jooksul elustada, kuid katsed ei kandnud vilja ning arstid tunnistasid mehe surnuks.

“Otsustasime Tõnu kinni katta ning asetasin talle ajalehti näo peale, kui ta äkki kätt liigutas,” meenutas Postimehe ajakirjanik Heikki Talving. Samal hetkel naasis toimetusse kiirabibrigaadi parameediku väljaõppega autojuht, kes tuli politseile tooma Seero surmatunnistust.

“Ta jooksis õue, kutsus äraminekuvalmis oleva kiirabibrigaadi tagasi ning nad suutsid Tõnu lõpuks elustada,” lausus Talving. “Vahepeal oli kohale jõudnud ka politsei ning kuulsin, kuidas keegi kiirabist ütles neile, et oli politsei kutsumisega kiirustanud, sest Tõnu oli elus.”

Ajalehetoimetuses ulatusliku ees- ja vaheseina südamelihase infarkti saanud Tallinna lisa kultuuriajakirjanik Tõnu Seero (41) viibib praegu üliraskes seisundis Mustamäe haiglas.

“Kardan, et see on ilmselt kaotatud lahing,” hindas Mustamäe haigla direktor Ralf Allikvee Seero seisundit.

“Küsimus on ajus ning neerudes. Õnneks on tal minimaalsed refleksid olemas, see tähendab, et aju pole lõplikult surnud,” lisas peaarst

Tallinna Kiirabi töötaja Gilja Melamed nimetas Eesti Päevalehele Seeroga juhtunut meditsiiniliseks imeks.

“Kiirabibrigaad tegi kõik endast oleneva ning kasutas elustamiseks kõiki olemasolevaid võimalusi, kuid märgid näitasid, et mees oli surnud,” kinnitas Melamed. “Tema iseeneslikku elustumist võib nimetada täielikuks imeks, mida meditsiinis ka varem mõningatel juhtudel on täheldatud.”

Arsti kinnitusel oli Postimehe toimetuses käinud brigaad pädev ning hästi ette valmistatud.

“Võin kinnitada, et nad oma tööd hooletult ei teinud,” tähendas Melamed.

Heikki Talvingu sõnul olid kiirabiarstid juhtunust hämmingus. “Nad ütlesid, et Tõnu pupillid olid hägused ning miski ei näidanud enam elumärke, seetõttu olid nad väga imestunud,” ütles ta.

Talvingu hinnangul pidanuks kiirabibrigaad Seero esimesi elustamiskatseid pisut kauem jätkama.

“Ma pole küll mingi meditsiinispetsialist, kuid tundub siiski, et kui nad jätkanuksid kauem, oleks Tõnu praegu kergemas seisundis,” lausus ta. “Nad ise ka tunnistasid kohapeal, et vahe kahe elustamise ajal võis aidata kaasa ajusurmale.”

Hans Ulmiste kinnitusel jäi talle mulje, et kiirabi tegi kõik endast oleneva.

“Igal juhul kordasid nad protseduure nii palju kordi, et isegi kaasavõetud medikamendid ning muud vahendid hakkasid lõppema,” osutas Ulmiste.

Tallinna Kiirabi ravinõukogu kavatseb neljapäeval juhtunut arutada ning otsustab, kas kiirabibrigaad tegi ikka kõik endast oleneva.