Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Meelis Atonen leiab, et headel aegadel tuleviku tarbeks raha kõrvale panemine pole mingi patt.

•• Rahandusministeerium on maksutulude prognoosimisel 12–15 protsendiga eksinud. Kuidas hinnata riigi tulude nii eba-täpset planeerimist?

Mina ei keskenduks üldse ebatäpsusele, me oleme alati rääkinud, et eelarvepoliitika peab olema väga konservatiivne. Sellest lähtudes ongi eelarve planeeritud.

Kui me oleksime teinud väga optimistliku eelarve ja aasta lõpus oleks raha puudu jäänud, siis oleks suur tragöödia.

•• Mida võiks teha ülelaekuva rahaga?

Arvan, et raha tuleks panna eri reservidesse, pensionikassat on vaja kindlasti täiendada. Ka raha stabiliseerimisreservi panek pole praegu mingi patt. Majandus on meil hoogne niikuinii ja sel ajal, kui hästi läheb, on hea koguda tuleviku jaoks. Ja teada on, et headele aegadele järgnevad ikka natuke raskemad ajad ja siis on hea tagavarast võtta.

•• Kas peate normaalseks, et juba viiendat aastat järjest võtab riigikogu vastu lisaeelarve?

Pigem on see hea näitaja, et suudame hoida riigi üldised jooksvad kulud teatud piiri all, ei tõsta neid kulusid üles ega piinle aasta lõpus seetõttu, et eelarve ei laeku täis. Ja kui keegi ütleb, et eelarve ülejääk on liiga suur ja rahandusministeerium ei saa prognoosimisega hakkama, siis mäletan, et eelmine aasta, kui eelarvet tehti, ütles opositsioon, et valitsus on liiga optimistlik. Selles kontekstis tuleb öelda, et rahandusministeerium oli targem kui opositsioon.