Vormsil kuulub lähipäevil langetamisele eraomandis olev vana haavik, kuigi kohalikud ei taha puude kaotusega leppida.

Kõne all olev Fällarna haavik pole just kuigi suur – kohalike sõnul umbes 1,6 hektarit, kuid seda väärtuslikum, sest tegu on vanade ja hiiglasuurte puudega. Raie taga on metsaühistu, mille omanikeks on rootslased koos juhi Bo Stenholmiga.

Eriti agaralt on puude langetamise vastu Vormsil elavad soomlased, loodusfotograaf Risto Sauso ja Aura Koivisto. “Oleme raie vastu. Seal on hiiglasuured haavad, neid on nii palju. Haab on väga tähtis looduse mitmekesisusele,” selgitas Koivisto.

Mets ei jää hoiualale

Paar tegi sügisel keskkonnateenistusele ettepaneku kanda kõnealune haavik vääriselupaikade hulka, kuid siiani tulemusteta.

Elle Puurmann Vormsi maastikukaitseala Rumpo teabekeskusest ütles, et vääriselupaikade hulka pole vana haavikut veel määratud, küll on see aga riiklikus Natura elupaikade kihis. “Mets ei jää hoiualale ja takistada raiet ilmselt ei saa,” sõnas Puurmann.

Seda et tüliõunaks olev haavik hoiualale ei jää, kinnitas ka Läänemaa keskkonnateenistuse metsanduse peaspetsialist Tõnis Ruber: “Tegu on täiesti tavalise tulundusmetsaga.”